Finská kuchyně si zakládá na mořských rybách, ale počítá i s houbami, mléčnými výrobky a tradiční vánoční šunkou. Poněkud krkolomné názvy jídel skrývají zajímavé chuti a nadmíru originálního ducha severských tradic. Počítá se se sladkým pečivem a dezerty, Finové mají jednu z nejlepších vodek na světě a velmi rádi si dají také šálek kávy. Základem je na stole žitný chleba, podobně jako například v Pobaltí. A co dalšího můžete ochutnat v prostředí, kde jsou doma Suomi?
Tradiční žitný chléb
Těsto plněné bramborovou kaší nebo rýžovým nákypem, přidává se i pohanka, máslo s nasekaným vařeným vejcem a podobně. Karelské koláčky mají velmi rádi také v Pobaltí. A jestli chcete něco opravdu dobrého, sáhněte po Salmiakki. Finové říkají, že si ho nikdo tak nevychutná jako oni, pokud s ním nemá kontakt od dětství. A oč jde? Lékořice ochucená solí, která se stala součástí koktejlů a zmrzlin.
Losos je základem finské kuchyně
Máte rádi ryby? Samozřejmě, mnoho gurmánů odpoví zcela jednoznačně. Ale Graavilohi není jen obyčejným lososem, on se totiž peče v cukru, soli a kopru. Tenké plátky lososa s koprovou nebo hořčičnou omáčkou na chlebu nebo s pár bramborami, to je lehké jídlo, které byste v severských restauracích rozhodně neměli vynechat.
Nezapomínejme na sladkou tečku
Ve Finsku mají hodně rádi sladké, tak jako všude na světě. Určitě tedy ochutnejte například Korvapuusti, což jsou skořicové rolky, které se podávají k šálku kávy. Nadýchané těsto z droždí, kardamomu a mléka chutná všem. Návštěvníkům severské země zachutná také borůvkový koláč, který nese název Mustikkapiirakka. Připravuje se hlavně během letních měsíců a patří mezi nejoblíbenější kousky mezi finskými dezerty. Plní se jogurtem a podává s čerstvým mlékem.