Pečená musaka
Jedná se o jeden z nejznámějších pečených řeckých pokrmů. Pro jeho přípravu jsou potřeba lilek, mleté maso a brambory. Jednotlivé ingredience se na sebe vrství a vše se pak přelije bešamelovou omáčkou vyrobenou ze smetany. Připravený pokrm se nechá zapéct do zlatova. Ochutnat můžete i vegetariánskou verzi.
Loukoumades
Patříte-li mezi milovníky sladkého, pak rozhodně musíte ochutnat tyto malé smažené kuličky, které připomínají naše koblihy. Polévají se medovým sirupem a sypou se na ně různé druhy posypů. Nejčastěji jsou to drcené vlašské ořechy nebo skořice.
Yemista
Šťavnatý plněný pokrm představuje skutečnou lahůdku. Vyrábí se ze šťavnaté místní zeleniny. Typickými představiteli jsou rajčata nebo papriky. Ty se plní rýží a následně se zapékají v troubě. Součástí některých verzí je i mleté maso. Mimochodem - yemista znamená v řečtině plněné.
Fasolatha
Tato klasická polévka připravená z bílých fazolí představuje další tradiční řecký pokrm. Kromě fazolí v ní naleznete drcená rajčata a další druhy zeleniny – především mrkev, celer nebo cibuli. Pro dochucení se používají různé druhy koření – bobkový list, tymián či petrželka.
Souvlaki
Na tomto pokrmu si zase pochutnají milovníci masa. Nejčastěji se totiž jedná o špízy připravované z vepřového masa. Podávají se ještě horké, přímo z grilu. Chuť jim dodají tzatziki a jako příloha velmi často slouží pita chleba, salát nebo rýže. V Athénách mají verzi kalamaki, kterou je třeba nechat marinovat přes noc.
Keftethes
Základ tohoto pokrmu představují masové kuličky, pro jejichž přípravu se používají jehněčí maso a strouhané brambory. Kuličky se obalují a smaží. Podávají se s omáčkou, která se vyrábí ze smetany a jogurtu. Jako příloha je ideální salát nebo rýže.
Baklava
Typický pokrm řecké kuchyně. Naleznete v ní ořechy, máslo a cukr. Jakmile je upečená, přelije se sladkým sirupem, který je absorbován do pečiva. Je to jeden z nejvíce oblíbených řeckých dezertů. Přináší s sebou velmi sváteční náladu a vynikající chuť.
Dolmadakia
Řekové jsou známí pěstováním vinné révy. Zpracovávají však nejen bobule, ale i listy. Ty plní mletým jehněčím nebo hovězím masem, někdy jejich směsí, a rýží. V tradiční řecké kuchyni slouží toto jídlo jako předkrm a servíruje se s měsíčky citronu.
Spanakopita
Vzhledem k tomu, že Řekové milují koláče v jakékoli podobě, tak není divu, že velké oblibě se těší právě spanakopita – řecký sýrový koláč. Vrství se na něm sýr feta a špenát a je dochucený koprem.
Feta ME MELI
Nejčastěji se používá jako předkrm, který využívá optimální rovnováhu mezi slanou a sladkou chutí. Feta se obalí ve filo těstě a pokape se medem. Pak se dá péct do trouby. Směs slaného a sladkého tak připraví okouzlující chuť.