Chcete vyzkoušet netradiční sport? Projděte se Šumavou na sněžnicích

fotografie autora Petr Dostál publikováno 30.01.2024 07:15
Sněžnice

Chcete-li se vypravit do hor, svébytné kouzlo nabízí v zimě Šumava. Stále těží z toho, že za komunismu bývala uzavřeným územím, kde se pohybovali hlavně pohraničníci. Nečelila tedy náporu turistů.

Jako na konci světa

Kam se na Šumavě vypravit? Možností je pochopitelně spousta. Na rozdíl od vyšších hor, nečekají vás zde většinou nějaké daleké výhledy do krajiny. Lesnatý charakter krajiny a skutečnost, že Šumava je tak trochu stranou, ale zase nabízejí něco jiného. Určitá izolovanost má svůj půvab. Možná za celý den nepotkáte téměř nikoho nebo jenom minimum turistů a budete si tu připadat trochu jako na konci světa. To má něco do sebe. Vyčistíte si hlavu od každodenních problémů a načerpáte novou energii.

Šumava - Modrava

Pokochejte se jezerní hladinou

První volbou je na Šumavě výstup na její nejvyšší horu, tedy na Plechý. Můžete se sem vydat z Nové Pece po zelené značce. Poměrně rychle začnete stoupat do výšky, což by vás nemělo zaskočit. Když už půjdete na Plechý, nezapomeňte se samozřejmě podívat na Plešné jezero. Svým ledovcovým charakterem je unikátní. Ovšem něco do sebe má především v zimě. Kam sestoupat z vrcholu Plešného? Zkuste to po hřebenovkách. Na výběr máte hned ze dvou možností. První z nich je na Třístoličník. Druhou je pak cesta na další vrcholy, a to Hraničník a Smrčinu.

Šumava - Modrava

Výbava do hlubokého sněhu

Šumavou se ale také můžete projít na sněžnicích. Že jste na nich nikdy nestáli a vaše zkušenosti s nimi jsou nulové? To samozřejmě vůbec nevadí. Všechno je jednou poprvé a vás tím pádem čeká zajímavé dobrodružství s určitou dávkou adrenalinu. Výhodou sněžnic je, že se můžete vypravit i do sněhobílých plání, kam nemohou lyžaři či snowboardisté ani pěší turisté. Sněžnice usnadňují pohyb v hlubokém sněhu, a ne nadarmo je naši předkové v minulosti s úspěchem využívali.

Šumava - Modrava

Rezervujte si zápůjčku

Trendu obliby sněžnic jde vstříc i Správa národního parku Šumava a chystá pro návštěvníky zajímavé okruhy, o kterých pravidelně zpravují zájemce turistická informační střediska. Nemusíte se nijak bát. Bere se ohled na to, že naprostá většina lidí nemá se sněžnicemi zkušenosti. Proto trasy nejsou nijak dlouhé, pohybují se do vzdálenosti pěti, šesti nebo sedmi kilometrů a nevynikají velkou náročností. Průměrně zdatná osoba jako vy by je měla bez obtíží zvládnout. Sněžnice si můžete půjčit přímo ve střediscích Správy národního parku. Je nutné si je ale předem rezervovat, protože jich mají omezený počet. Na webových stránkách národního parku také najdete aktuální termíny výletů.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Plíseň na rajčatech: Jak efektivně zabránit jejímu vzniku? Docílit toho lze jednoduše

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama