Milovníci Harryho Pottera vydejte se za kouzly na zámek Blatná

fotografie autora Petr Dostál publikováno 02.02.2024 06:45
zámek Blatná

Zámecký park v Blatné je stejně působivý jako zdejší šlechtické sídlo. Můžete ho navštívit i v zimě, vidět pasoucí se daňky a 3. února 2024 v něm i čarovat. Milovníci Harryho Pottera si tuhle akci nesmí nechat ujít.

Otevřeno pro veřejnost

Pyšní se rozlohou 42 ha a řadí se k nejkrásnějším místům v širokém okolí. Za návštěvu rozhodně stojí i nyní v chladném období roku. Docela unikátní je i v tom, že do něj prostí lidé mohli vkročit už v dobách, kdy na počátku 19. století zdejší zámek vlastnil Ferdinand Hildprandt. Kroutíte nad tím hlavou, zdá se vám to divné, vždyť tohle je přece běžné? Ale ono je to složitější. Dříve ani zdaleka nebývalo samozřejmostí, že by se obyčejní lidé mohli podívat do zahrad, které byly soukromým majetkem bohatých a náležely ke šlechtickým sídlům. K jejich otevírání široké veřejnosti docházelo teprve postupně. Blatenský park byl jednou z prvních vlaštovek.

Vítaný výdělek pro chudé

Najdete zde skutečně úchvatné přírodní scenérie. Jde o cesty lemované alejemi, potůčky s půvabným přemostěním. Baron Hildprandt dokonce v roce 1810 přikázal vybudovat umělé skalní návrší, které se nalézá na jihozápadě parku. Uvnitř narazíte na jeskyně spojené chodbami. Ve své době se baron zachoval opravdu velkoryse. Tehdy totiž vrcholily v Evropě napoleonské války a spousta trpěla bídou a nouzí. Tato stavba poskytla mnoha lidem z Hildprandtová panství vítaný výdělek a obživu. Samotný park bylo možné v minulosti bez nadsázky označit za skutečné zábavní centrum. Nechybělo tu totiž třeba divadlo, střelnice, myslivna či oranžérie. Dnes už na uvedené stavby nenarazíte, zbyl pouze empírový dům, sídlo rodiny Hildprandtů.

zámek Blatná

Podíváte se do Bradavic

Ačkoliv v létě nabízí park nádherně pestré nuance zelené barvy, za romantickou procházku stojí i v zimě. Můžete tu spatřit volně se pasoucí daňky. Samotný zámek v zimě navštívit nemůžete, ten je přístupný jen od dubna do října. Ovšem podívat se do parku můžete už nyní, v zimním období do 14. března 2024 se zde projdete každý den od 6:00 do 18:00 hodin. Pospíšit byste si sem měli už nyní. Proč? Dne 3. února 2024 se tu od 10:00 do 17:00 hodin koná Den čar a kouzel: Kouzelnický karneval na zámku Blatná. Můžete zažít kouzelnický průvod parkem a vidět něco naprosto unikátního. Co? Model Školy čar a kouzel v Bradavicích, kde se kouzelnickému řemeslu učil sám Harry Potter. Model je vyrobený z jednoho milionu kusů LEGO® kostek a staviteli jeho budování trvalo úctyhodných 3 tisíce hodin. Nalézá se v Rejtově paláci na blatenském zámku a v 11:00 hodin 3. února 2024 bude zapsán do České knihy rekordů. Jde o největší model Bradavic na světě. Účastníci akce si budou moci popovídat s tvůrcem. Takže neváhejte, pokud vám svět Harryho Pottera učaroval, je vaše návštěva takřka povinností.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

zavřít reklamu
×
Reklama