Stýská se vám v mrazu po květinách? Zajeďte si přivonět ke kaméliím do Kroměříže

fotografie autora Petr Dostál publikováno 03.02.2024 07:00
Kamélie

I když na dobu, kdy budeme moci obdivovat rozkvetlé zahrady a parky si ještě trochu počkáme, krásu i vůni květin si můžeme vychutnat i teď v mrazu. Stačí se vydat do kroměřížské Květné zahrady.

Renesanční inspirace

Říká se jí také historií zavánějícím názvem Libosad. Kroměřížská Květná zahrada je evropským unikátem. Jde jediný zahradnický celek tohoto typu v Evropě. Ve 2. polovině 17. století ji založil olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. Budování její první části proběhlo v letech 1665–1675, na ni navázala druhá část vytvářená v 80. letech 17. století. Nejprve vše probíhalo pod taktovkou italského architekta Filiberta Lucchese, na jeho práci po jeho smrti v roce 1666 navázal jeho spolupracovník Giovanni Pietro Tencalla.

Podařilo se jim vytvořit originální a ojedinělé dílo. Sám biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna měl o konečné podobě zahrady přesnou představu. Inspiraci pro něj představovaly renesanční zahrady, které se budovaly v okolí francouzských, německých a italských sídel.

Sladění dvou stylů

Srdce kroměřížské květinové zahrady tvoří delší obdélník, na kterém roste zeleň, kterou zahradníci pravidelně geometricky upravují. V hlavní ose zahrady se nachází spousta zkrášlujících architektonických a výtvarných prvků, jako například kašny, vodní plochy, rotunda či kuželna, labyrinty, okrasné parky. Na východní straně zahradu lemují hospodářské prostory jako je bažantnice a ptáčnice či hospodářský dvůr, ale také okrasné prostory, kam řadíme Pomerančovou a Holandskou zahradu a skleníky. Kroměřížská zahrada tvoří ukázku přelomu v tvorbě zahrad.

Květná zahrada

Na jedné straně v ní můžete obdivovat prvky italských a německých zahrad připomínající okrasné plochy například u vily d´Este v italském Tivoli nebo mnichovskou rezidenční zahradu, zároveň tu ale můžete vidět i atmosféru pozdně barokních zahrad ve Francii, jakou načerpáte třeba ve Versailles. Sladění těchto dvou zahradnických stylů je v Evropě naprosto unikátní. Tolik historie.

Ozdoba plesových šatů

Samozřejmě od doby svého vzniku zahrada nezamrzla v určitém stavu, ale dále se vyvíjela. Proměnu zaznamenala ve 40. letech 19. století v době působení olomouckého arcibiskupa Maxmiliána Josefa Sommerau-Beckha. V průběhu 50. let 20. století se o její revitalizaci postaral architekt Pavel Janák. Potvrzením její výjimečnosti se stal rok 1998, kdy ji zapsali na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Proč byste se měli do Kroměříže vypravit právě nyní? V Květné zahradě začíná 3. února 2024 výstava kamélií ve Velkém a Palmovém skleníku a potrvá do 25. února 2024, takže pokud patříte ke ctitelům krásy těchto dechberoucích exotických květin, neváhejte a přijďte. Kamélie, květiny pocházející z Asie, znají Evropané od 18. století. Získaly obrovskou popularitu, dámy si jimi zdobily plesové šaty, majetní měšťané a šlechtici je sbírali a pěstovali. Od 3. února 2024 se do zahrady můžete podívat každý den od pondělí do neděle v době od 9.00 do 16 hodin. O víkendech se můžete na výstavě těšit na doprovodný program.

Mohlo by Vás zajímat

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Mravenci
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Mravenci na stromě: Zbavte se jich pomocí ověřených metod dřív, než přilákají mšice

zavřít reklamu
×
Reklama