Chystáte se na pivo? Místo do hospody zamiřte do Muzea pivovarnictví

fotografie autora Petr Dostál publikováno 07.02.2024 06:45
Pivo

Jsme národem pivařů, to nemůžeme popřít. Není proto divu, že pivaři chtějí mít historii zlatavého moku pěkně zmapovanou. V Kostelci nad Černými lesy se proto rodí muzeum piva, které můžete navštívit.

Pivo obsahuje dávku vitamínu B

Pokec s přáteli u plného půllitru. Probírání nejžhavějších novinek z domova a sousedských drbů, hádky o politiku, nebo fandění nároďáku v hokeji. Ať je léto nebo zima, dopřát si posezení u pořádné dávky zlatavého moku, to je naše specialita.

Pivo je naším národním nápojem od nepaměti. Chutná a pokud to s ním nepřeženete tak, abyste se opili a pijete s mírou, může vám být i prospěšný, protože přinese nějakou tu dávku vitamínu B. Proto může být návštěva muzea pro mnoho Čechů dost inspirující.

Unikátní funkční technologie

Národní muzeum pivovarnictví sídlí v Kostelci nad Černými lesy, a to v prostorách velmi autentických. Jedná se se o historickou sladovnu, pivovar a sladový žentour. Technologie pocházející ze 30. let 20. století je naprosto funkční. Navíc jsou tu výborně zachovalé dvě fáze výstavby celého komplexu, takže budovy poskytují i jedinečné svědectví o pivovarské architektuře.

První ukazuje pozdní baroko z roku 1840, druhá mapuje přestavbu na parní pohon na konci 19. století. V průběhu 20. a 30. let 20. století pivovar převzali zdejší hostinští se svojí akciovou společností. Tehdy zde byly instalovány pivovarské technologie, dochované do dnešních dnů. Návštěva tedy rozhodně stojí za to.

výroba piva

Pivo jako tekutý chléb

Můžete vidět unikátní pivovarnické zařízení, které se nalézá v původních prostorách, kde se pivo vařilo. Expozice představí historii pivovarnictví u nás od dávných dob až po dnešek. Pivo u nás patřilo odedávna k základním potravinám, i když třeba to středověké vypadalo i chutnalo úplně jinak než dnes. Skalní příznivci současné podoby zlatavého moku by se nad ním nejspíše ošklíbali. První důkazy o tom, že se v Čechách pěstoval chmel, pocházejí z roku 859.

Tím úplně nejstarším pivovarem v našich zemích se poté stala varna v Břevnovském klášteře v Praze. Klášter byl vysvěcen roku 993 a zdejší pivovar byl svatému Vojtěchovi proti mysli. Mnichům totiž vyčítal, že se popíjení věnují více než duchovní práci. Pivo se u nás od té doby pilo více než hojně, například v 15. či 16. století tvořila pivní polévka u nás základ jídelníčku. Ne nadarmo se pivu říká tekutý chléb.

Pivo je celosvětový unikát

V současnosti se v Černokosteleckém pivovaru rodí muzeum, které už má částečně otevřeno. Můžete ho navštívit po předchozí rezervaci na telefonním čísle. V plné síle by se měla expozice otevřít v květnu letošního roku, ovšem leccos můžete vidět už nyní a že jde o naprosto jedinečné věci, a to i v celosvětovém měřítku, o tom není pochyb. Například je zde největší varna na přímý otop dřevem na světě, jediný elevátor na led u nás a spousta dalších zajímavostí. V muzeu mají také databázi zhruba 4000 historických pivovarů, které působily a působí v českých zemích.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama