Vydejte se za slavnou i temnou historií hornictví na Příbramsku

fotografie autora Petr Dostál publikováno 13.02.2024 06:45
Hornické muzeum Příbram

Historie těžby rud na Příbramsku sahá až do doby 700 let před naším letopočtem. V dobách pozdějších se stalo zdrojem rozkvětu celého regionu. V druhé polovině 20. století je však naopak spojeno s temnou kapitolou našich dějin. A s tím vším vás seznámí Hornické muzeum Příbram.

Hornické muzeum Příbram se pyšní hned několika unikátními charakteristikami. S datem založení v roce 1886 patří k vůbec nejstarším muzeím u nás. Se sedmi desítkami stálých expozic a kilometry podzemních prostor je také jedním z největších.

Muzeum je tvořeno několika expozicemi a pobočkami, z nichž každá doplňuje důležité střípky do mozaiky informací o životě horníků i celého regionu, pro který bylo tak významné. Srdcem muzea je nicméně hornický skanzen na západním okraji Příbrami. Tam byste se měli na své cestě historií Příbramska vydat nejdříve.

Hornický skanzen

Hlavní část hornického muzea sestává ze tří prohlídkových areálů v dolech Ševčinský, Anna a Vojtěch. Ševčinský důl nabízí jedno z největších lákadel zdejšího muzea, jízdu důlním vláčkem nebo typickou hornickou chalupu z 19. století. V dole Anna se vláčkem projedete také a prohlédnete si i ústí nejhlubší šachty v celé oblasti, která měří 600 metrů. V dole Vojtěch si zase připomenete, že právě zde bylo jako na prvním místě na světě dosaženo v roce 1875 hloubky tisíc metrů. Chybět nebudou ani informace o jedné z největších důlních katastrof v historii, která se zde udála v roce 1892.

Důl Anna

Uranový důl Bytíz

Velkou zajímavostí je expozice uranového dolu Bytíz východně od Příbrami. Jedná se o vůbec nejnovější pobočku hornického muzea. Zpřístupněna je v ní unikátní strojovna včetně původního technického vybavení.

Tento uranový důl patřil mezi nejhlubší v tehdejším Československu a významný byl nejen z národního, ale i z celosvětového pohledu. S těžbou uranu na Příbramsku je však spojena i brutální perzekuce odpůrců komunistického režimu. Političtí vězni zde museli pracovat od roku 1949 až do roku 1961. Tento neveselý příběh vypráví další pobočka Hornického muzea, Památník Vojna.

Další pobočky a expozice

Ani to však není všechno. Vydat se můžete také do skanzenu Vysoký Chlumec, který uchovává lidovou architekturu středního Povltaví. Doplňkovými expozicemi Hornického muzea jsou také Muzeum zlata v Příbrami, muzeum Špýchar představující život obyvatel v 19. až 20. století, nebo expozice historie Vltavy.

Hornické muzeum toho zkrátka nabízí tolik, že vám jeden výlet stačit nejspíše nebude.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Mandelinka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit mandelinky bramborové přírodní cestou. Vyzkoušejte účinný postřik

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama