Navštivte ledopády u nás: V Krkonoších můžete po jednom z nich i lézt

fotografie autora Petr Dostál publikováno 13.02.2024 07:00
Ledopád

Ačkoliv počasí s námi cvičí a občas je tepleji, zima rozhodně ještě neřekla své poslední slovo. Proto se vyplatí vydat se obdivovat její krásy, dokud se nepřehoupne do jara. Třeba ledopády.

Ledopád kousek od Želivky

Nejspíš ani pořádně netušíte, kolik zajímavých a krásných ledopádů na území České republiky najdete. Až se pustíme do výčtu, byť stručného, jistě budete překvapeni. Vzhledem k tomu, že kalendář pomalu ale pravidelně ukrajuje dny směrem k jaru, měli byste chytnout příležitost za pačesy a alespoň na některé z nich se podívat, dokud ještě něco zbude. Na jedny z nich můžete narazit na řece Želivce, a to v místě již nevyužívaného lomu v prostoru mezi Sedlickou hydroelektrárnou a Želivem. Nahoře pramení potůček a voda stékající dolů po skalních útvarech nabízí za mrazu hezké ledové efekty, vysoké asi 20 metrů a široké až 40 metrů. Zavede vás k nim podél řeky Želivky červená turistická značka.

Oranžové krápníky

Když navštívíte další bývalý lom, tentokrát zvaný zajímavě Štěnice a nalézající se u Hamrů nad Sázavou, v mrazivých dnech tu budete mít také štěstí na pěkné rampouchy. Jednoduše za nimi sejdete odbočkou buď ze Sázavského či Hamerského vycházkového okruhu. Pestrá hra barev, především odstínů oranžové, vás ohromí v Javorníkách. Jde o Pulčínské skály. Budete zde světem skutečné rarity, protože oranžové zbarvení ledu zde způsobuje sněžná řasa. Přitom až do roku 2008 si odborníci mysleli, že krápníky zbarvují malinké částečky železa obsažené ve vodě. Pro tuto lokalitu je vhodným termínem období od ledna přibližně do března, a pokud se během něho střídají oblevy a mrazy, je to ten správný čas k vytvoření ledových divů. Třeba rampouchy mohou za příznivých podmínek dosahovat délky i čtyř metrů.

Nová odnož horolezectví

Nemáte chuť vydat se k Sečské přehradě? Pokud ano, a budete mít štěstí, že ten den bude zrovna pořádně mrazivé počasí, můžete hned vedle její hráze u cesty, která vede přímo přes přehradu, vidět pěknou ledovou stěnu. Jak je to možné? Dešťové srážky se vsáknou nahoře a takto shromážděná voda vytéká puklinami ve skále dolů. Krápníky rozmanitých tvarů a délky někdy vydrží dlouhou dobu, záleží na panujících teplotách. Provozujete aktivně horolezectví? Potom máte jedinečnou příležitost také lézt po ledopádech. Vyzkoušet si tento sport můžete v Labském dole v Krkonoších, a to na konci běžecké cesty Buď fit na pravém břehu Labe. Podmínkou ovšem je, aby zde byla alespoň 30 cm silná vrstva sněhu a také dostatek ledu. Musíte se předem zaregistrovat ve Správním centru Krkonošského národního parku. V informačním centru KRNAP ve Špindlerově mlýně si pak vyzvednete oprávnění k akci na daný den.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

zavřít reklamu
×
Reklama