Za zábavou i za poznáním po rakouské úzkokolejce

fotografie autora Petr Dostál publikováno 15.02.2024 07:00
Waldviertelská železnice

Nostalgické a výletní jízdy po romantických úzkokolejkách se těší velké oblibě. Jednu takovou najdete v Rakousku, hned za českými hranicemi. Pokud máte rádi železnici, neváhejte vyrazit do městečka Gmund a nastoupit tam do malého vláčku.

Waldviertelská železnice

Malé rakouské město Gmund najdete hned za česko-rakouskou hranicí a plynule do něj přejedete z Českých Velenic. Na začátku 20. století zde byla vybudována více než 80 kilometrová síť úzkokolejných tratí vedoucí z Gmundu dvěma směry. Zatímco jedna její větev mířila do města Litschau, ta druhá mířila ke Gross Gerungs.

Původním úkolem železnice bylo zajistit levnou dopravu místním dělníkům při cestě do zaměstnání. Po druhé světové válce pak začali trať využívat i studenti a další lidé při cestách za prací. V roce 2001 již však zájem o tento druh cestování upadl natolik, že byl provoz na trati ukončen. Naštěstí se ale našli investoři ochotní podpořit proměnu této jedinečné trati v turistickou atrakci.

Kam se vydat

Jak již bylo zmíněno, trať má dvě hlavní trasy. Ta severní jakoby kopíruje česko-rakouskou hranici a tok řeky Lužnice. Při cestě do cílové stanice Litschau případně Heidenreichstein, kam vede 13 kilometrová odbočka, se cestujícím naskytne pohled na romantickou krajinu v podobě luk a lesů. Tu čas od času obohatí typicky rakouské vesničky. Samotné Litschau potom nabídne procházku po svém historickém centru, nebo vodní hrad ze 13. století.

úzkokolejka

Jižní větev úzkokolejné trati je o něco delší a vláček urazí jejích 40 kilometrů asi za 1,5 hodiny. V tomto případě jede vláček především ve druhé části své trasy s kopcovitým terénem což mu vysloužilo přezdívku Malý Semmering. Na trase vás totiž čekají skály i mosty. Kromě návštěvy města Weitra, kde je opět zajímavé historické centrum, zámek, a dokonce i muzeum místního pivovarnictví, stojí za zmínku stojí také zastávka Abschlag Fassldorf. Zde je malá zvířecí farma nabízející romantické ubytování. Pokud si chcete výlet trochu prodloužit, rozhodně jej využijte.

Co je třeba vědět

V denním provozu funguje trasa většinou od května do října. Mimo toto období vyráží na výjimečné jízdy u příležitosti některých svátků a výročí. Pokud se pak rozhodnete k projížďce po některé ze zmíněných tras, vyplatí se zjistit si předem zda náhodou není nasazená historická lokomotiva. S ní je totiž zážitek ještě o něco lepší.

Tenhle výlet stojí za to a spojit jej s poznáváním Jižních Čech se opravdu vyplatí. Gmund je asi půl hodiny cesty třeba od Třeboně. Tak proč si neodskočit?

Mohlo by Vás zajímat

Les
publikováno 20. 5. 2024 autor Petr Dostál

Malebné lesy u Hradce Králové ukrývají rytířské hradiště i gladiátorskou arénu

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama