Stezky korunami stromů nabízejí skvělou zábavu i adrenalin i v zimě

fotografie autora Petr Dostál publikováno 25.02.2024 08:30

Užívat si příjemného stínu i skvělého pocitu, že se téměř vznášíte nad zemí. Tyto přednosti nabízejí turistické cíle, které jsou v posledních letech stále oblíbenější. Jde o stezky korunami stromů.

Psům vstup zakázán

Stezky korunami stromů, kterých u nás v České republice v posledních letech vyrostlo hned několik, nabízejí skvělý tip na rodinný výlet. Spoustu zábavy si při něm totiž užijí všechny generace. Jde o příjemnou procházku v přírodě. Potřebujete jenom dobré boty a dobrou náladu. Po dřevěných lávkách se vydáte na pouť, díky které se dostanete kousek nad zem, tedy do korun stromů. Užijete si výhled přímo do stromů a krajiny, můžete obdivovat skrytý život v korunách stromů. Některé stezky jsou bezbariérové, takže se po nich můžete vydat i s kočárkem. Co je nevýhodou? Nesmí na ně psi. Logicky, protože kdo by uklízel exkrementy? A zápach z počůraných prken také není nic příjemného. Každý totiž bohužel nedokáže svého psíka usměrnit. Takže vaši čtyřnozí mazlíčci budou muset výlet oželet. To je ale asi jediná skvrna na jinak zajímavých a trochu adrenalinových turistických atrakcích.

Pozorování života ve stromech i skvělý výhled

Příjemné je, že stezky se dají navštívit po celý rok včetně zimy. Kam se do korun stromů vydat? Třeba do Krkonoš, kde u Janských Lázní najdete 1500 metrů dlouhou trasu. Její tečkou je 45 metrů vysoká věž, na které se můžete kochat výhledem na Janské Lázně. Nachází se tu také tobogán, který nabídne ještě adrenalinovější zážitek, ovšem jenom pro ty, kterým je více než 6 let. Můžete se tu i vzdělávat, protože v jejím průběhu jsou nachystána kukátka, kterými můžete podrobně pozorovat strom, ke kterému jsou nasměrovaná a o němž se také na informační tabuli dozvíte více.

Stezka v oblacích

Nádherná je také stezka Valaška, která začíná u horní stanice lanovky na Pustevnách. Při cestě budete moci obdivovat nádheru hřebenů Beskyd. Bude opravdu na co se koukat, protože když vystoupáte až do nejvyšší patra věže, ocitnete se ve výšce 1099 metrů nad mořem. Za jasného počasí je vidět opravdu daleko, a to až k Jeseníkům.

Bludiště jako atrakce pro děti

Další zajímavou stezkou je ta na Dolní Moravě, kde si vychutnáte nádheru Kralického Sněžníku. Chcete-li zkusit nějakou stezku s dětmi v kočárku, vhodným tipem je na Lipně na kopci Kramolín. Dostanete se sem velmi snadno z Lipna nad Vltavou, protože sem zajíždí Stezkabus, případně můžete zvolit lanovku. Díky mírnému stoupání ji zvládnou i rodiny s kočárkem. Pro malé děti je také jako stvořený 3D bludiště lanový park Osek na Teplicku. Na stezce v korunách stromů se tu nacházejí různé překážky a nezabloudit v bludišti, to je příjemný adrenalin. Pokud byste chtěli nakouknout k našim východním sousedům na Slovensko, potom zajímavou podívanou nabízí stezka Bachledka v Bachledově dolině ležící ve Spišské Maguře.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

zavřít reklamu
×
Reklama