Tip na výlet do nitra skal: Které jeskyně mají otevřeno i v zimě?

fotografie autora Petr Dostál publikováno 26.02.2024 06:45
Punkevní jeskyně

I když je zrovna zima, v jeskyni může být teplo. To je známá pravda. Proto se vyplatí vyrazit do některých jeskyní i v tomto chladném ročním období. Prozradíme vám, které mají otevřeno i nyní.

Uvnitř jeskyně se ohřejete

Mnoho jeskyní na zimu po ukončení turistické sezóny zavírá svoje brány či spíše vchod pro návštěvníky. Důvodem může být třeba ochrana přezimujících netopýrů. Ovšem najdou se i jeskyně, kde provozovatelé rádi uvítají návštěvníky i teď. Můžete do nich vyrazit jak v teplejších, dnech, tak i v těch mrazivých. Ve chvílích, kdy teplota klesne pod nulu, svůj nápad oceníte. Oproti počasí panujícímu venku se v jeskyních docela ohřejete. Obvykle se tam pohybuje teplota okolo 8-9 °C, což je v porovnání třeba s minus 5 °C opravdu znatelný rozdíl. Ještě více je tato teplotní propast patrná ve Zbrašovské aragonitové jeskyni. Tam se může teploměr vyšplhat dokonce na hodnotu 14 °C, a to už vám bude nejspíše připadat skoro jako v létě. Jedná se nejteplejší jeskyni u nás.

Punkevní jeskyně - Masarykův dóm

Čtyři moravské tipy na výlet do jeskyně

Kam se tedy podívat ještě nyní během února? Od úterý do neděle vás od 8:40 do 14:00 hodin uvítá Punkevní jeskyně na severu Moravského krasu. Vodní částí jeskyně můžete proplout na motorové lodi. V současnosti jde o jedinou motorovou plavbu v přírodní jeskyni na evropském kontinentu. V rámci prohlídky se podíváte i na dno propasti Macocha, hluboké 138 metrů. V Moravském krasu zůstaneme i v případě druhého tipu, a tím je Jeskyně Výpustek. Do ní můžete nahlédnout opět od úterka do neděle, a to v časech 10:00, 12:00, 14:00 hodin. Zdejší labyrint chodeb je dílem Křtinského potoka, v době 2. světové války tu sídlila továrna na letecké motory, během studené války zase tajné vojenské velitelství. Na objednávku můžete absolvovat i speciální zážitkovou trasu.

V Moravském krasu zůstaneme ještě do třetice, a to ve Sloupsko-Šošůvských jeskyních. Jde o nejdelší zpřístupněnou jeskyni u nás, a to s 1760 metry délky. Můžete do ní vstoupit od úterý do neděle v 10:00, 12:00, 14:00 hodin a objednat si lze i zážitkovou cestu Po stopách Nagela. Na Moravě můžete zavítat ještě do zmiňované Zbrašovské aragonitové jeskyně u Teplic nad Bečvou. Poblíž je také Hranická propast – nejhlubší zatopená propast na světě.

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

zavřít reklamu
×
Reklama