Zpátky v čase do daleké minulosti, to je návštěva města Matera

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 28.02.2024 06:30
Matera

Pokud bychom hledali jedno z nejpůsobivějších měst celé Evropy, určitě by mezi ně patřilo město Matera na jihu Itálie. Místo, jehož dávná historie sahá až tisíce let před náš letopočet a které již na první pohled návštěvníka zcela okouzlí.

Při pohledu na Materu se vrátíte v čase o tisíce let zpátky do dob, kdy městu vládli Římané, Arabové, Aragonci, či Bourbonové. Dle mnoha vědců bylo místo dnešní Matery osídleno již 10. tisíciletí před naším letopočtem a to z něj dělá jedno z nejstarších nepřetržitě osídlených míst na celé planetě. Dávná historie města by nám mohla vyprávět nekonečné příběhy o násilných dobytí různými národy, vypálení města vojsky Ludvíka II., až po epidemii moru, či zemětřesení.

Město zrozené ze skály

Nádhera Matery tkví v její poloze, neboť se nachází na samém okraji skalnaté rokle La Gravina. Strmé kamenité svahy tak volně přecházejí do hradeb města a není vidět, kde končí skála a začíná město. Tento plynulý přechod dává Mateře nezapomenutelné kouzlo a pohled z protilehlého břehu stojí opravdu za to. Velká část městských domů v historické čtvrti Sassi di Matera je vyhloubena přímo v kalkarenitové hornině a je opravdovým unikátem dávné architektury. Odolnost staveb vůči přírodním vlivům způsobuje fakt, že spousta obyvatel žije v domě starém i 9 000 let. Prohlídku centra města si návštěvník může ulehčit jízdou v malém vozíku, které tu jsou hojně využívány.

Matera

Ukryté pozůstatky jeskynního člověka

Neméně nádherné než město samotné je jeho okolí. Zvláště protilehlá náhorní plošina Murgia je opravdovým rájem zachovalých obydlí jeskynního člověka, pro něhož bylo toto místo jedním z nejvýznamnějších v celém Středomoří. Velkou část památek můžete projít po značené turistické stezce červené barvy, na jejímž začátku spatříte nejprimitivnější obydlí. Úzký otvor v hornině ukrývá malý prostor pod zemí, jenž poskytoval základní obydlí pro pár osob. Čím více se budete blížit kaňonu, tím více budete nalézat větší a větší ve skále vyhloubené prostory. Některé sloužily jako obydlí, jiné jako kostely a kláštery. Mnohdy se tak ocitnete uvnitř rozlehlých jeskynních místností.

Matera

Z dávné historie až na plátna kin

Na cestě do města návštěvníka čeká překonání rokle, na jejímž dně teče řeka, kterou lze přejít po lanovém mostě. Sestup a následný výstup k hradbám města je celkem fyzicky náročný, avšak odměna za jeho zdolání se opravdu vyplatí. Starodávný vzhled města a magické atmosféry si samozřejmě všímají i slavní filmoví režiséři, a tak není divu, že se Matera objevuje ve spoustě slavných filmů. K těm nejznámějším patří asi Bondovka s Danielem Craigem či Wonder Woman.

Na závěr určitě doporučuji noční pohled na osvětlenou Materu.

Mohlo by Vás zajímat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

Český Brod
publikováno 18. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tajemný a historický Český Brod – prozkoumejte katakomby i staré hradby

zavřít reklamu
×
Reklama