Tipy na okružní výlet okolo vodní nádrže Slapy

fotografie autora David Vanda publikováno 01.03.2024 07:00
Slapy

Přehrada Slapy je šestou největší vodní nádrží u nás. Jde o oblíbené rekreační místo pro letní dovolenou, lokalita však potěší i milovníky přírody a procházek. Poradíme vám, kam na jeden z těchto pěších výletů vyrazit.

Příběh vodní nádrže Slapy se začal psát v roce 1955, kdy došlo zhruba 30 kilometrů od Prahy k přehrazení řeky Vltavy. Prakticky od počátku se z přehrady stalo populární letovisko s písečnými plážemi a mnoha vodními sporty. Na své si zde ale přijdou i pěší turisté, kterým okolí slapské vodní nádrže nabízí celou řadu možností pro výlety.

Objevte krásy Nové Živohošti

Jednou z mnoha rekreačních oblastí Slap je i obec Nová Živohošť, která se zejména v letních měsících stává populárním kempovacím místem. Mimo sezónu je ale oblast klidnější, a v zimních měsících si zde užijete krásné výhledy na přehradu. Nepočítejte však s tím, že zde potkáte příliš otevřených míst s možností občerstvení – v tomto případě je lepší Novou Živohošť navštívit během léta.

Základní 8 kilometrů dlouhý okruh vede po břehu přehrady a láká například na románský kostel zasvěcený svatému Fabiánovi a Šebestiánovi. Tato bazilika má svůj původ ve druhé polovině 11. století, přičemž celý kostel byl v průběhu dějin několikrát zrestaurován. Jde o jednu z mála staveb, které přežily zatopení původní obce při výstavbě vodní nádrže.

Vodní nádrž Slapy

Nedaleko přehrady došlo k velké husitské bitvě

Od kostela trasa mírně stoupá do nízkých kopců východně od přehrady. Právě zde se v roce 1419 odehrála první významná bitva husitských válek. Místo není kupodivu nijak označeno, na konflikt však upozorňuje alespoň pamětní kámen a informační tabule odkazující na bitvu u Živohoště.

Základní okruh lze rozšířit o návštěvu dvou krásných vyhlídek. Tou první je lokalita Na Vrchovnici, kde se vám vodní nádrž Slapy rozprostře jako na dlani, především pak její část, kde původní rameno Vltavy vytvářelo podkovovitý záhyb. Druhá vyhlídka nedaleko Psaných skal nabízí výhled na meandrující říčku Mastník vlévající se do přehrady. Pokud se rozhodnete obě lokality navštívit, prodloužíte si trasu až o 5 kilometrů, litovat však určitě nebudete.

Většina trasy vede po udržovaných lesních cestách, a v žádném úseku nenarazíte na přílišné stoupání či klesání. Jen po dešti mohou být stezky poněkud rozblácené, a objeví se i několik drobných potůčků, které musíte překonat přechodem přes improvizované kamenné mosty. Pro občerstvení můžete využít restaurace v Nové Živohošti, případně v obci Nahoruby ležící zhruba v polovině trasy.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama