Evropský Hollywood: Po stopách filmových hvězd, slavných westernových filmů

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 02.03.2024 07:45
Texas Hollywood

Písničku ke slavnému filmu Tenkrát na Západě, kterou v českém jazyce nazpívala Věra Špinarová, zná patrně každý. Málokdo však ví, kde se tento legendární film natáčel. Pojďme se tedy podívat na místo, které si i po několika letech zachovalo pravou atmosféru divokého západu.

Většina z vás asi bude překvapená, že toto slavné místo se nachází v Evropě na jihozápadě Španělska v poušti s názvem Tabernas. Díky malému množství srážek a velkému suchu se velmi podobá těm ve Spojených státech či Mexiku. Není tak divu, že se od 50. let 20. století stala vyhledávaným místem slavných režisérů pro vznik westernových filmů. Jejich počet se blíží ke třem stovkám a nové stále přibývají, i když už ne zdaleka v takové míře. Pro různé potřeby filmů zde byly vybudovány tři oblasti ve stylu kovbojských a mexických vesnic.

Mini Hollywood: Doprovodný program i malá zoo

Toto městečko bylo postaveno pro natáčení filmu Pro pár dolárů navíc s Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Následovalo dalších několik slavných filmů, než bylo odkoupeno pro turistické atrakce. Každý den si návštěvník může užít zábavný program, který obsahuje mimo jiné například kovbojskou show či přepadávání banky. Rovněž je zde k vidění zlatý důl, westernové obchody a zajít si také můžete do malé zoologické zahrady.

Western Leone: Nejznámější a nejautentičtější

Patrně neslavnější městečko bylo postaveno na objednávku režiséra Sergia Leonese pro kultovní film Tenkrát na Západě. Jeho hlavní ikonou je červený dům, kolem kterého se odehrává děj filmu. Uvnitř něj naleznete dobový salón, ve kterém je stále podáváno pití a zároveň slouží jako malá výstavní galerie. Několikrát za den vám v něm místní kovbojové zahrají krátkou scénku, během nichž padne i několik výstřelů. Tento park je ze všech tří nejskromnější, ale dovoluji si tvrdit, že zároveň nejautentičtější. Je však otázkou času, jak dlouho místní budovy vydrží bez větších rekonstrukcí, ale atmosféra dávného západu z nich přímo čiší. Navštívit mimo již zmíněného salonu můžete i budovu šerifa s malým vězením a na chvilku si vyzkoušet život za mřížemi. Uprostřed náměstí najdete studnu a několik ustájených koníků.

Western Leone

Texas Hollywood, Ford Bravo

Další ze tří zábavných parků byl vybudován v 70. letech 20. století a je tvořen dvěma oblastmi. První nabízí budovy z dob amerického divokého západu a ta druhá je ve stylu mexickém. Podobně jako všechny tři vesničky, i tato byla po několika letech odkoupena do soukromého vlastnictví a původně byla provozována jen jako prohlídkový okruh. Později však byly doplněny doprovodné akce v podobě kovbojských přestřelek či salónních rvaček. V objektu dále najdete vězení, hotel, salon nebo šibenici.

Prohlídka okolní pouště

Na závěr návštěvy doporučuji procházku po okolí, které vás svým vzhledem opravdu přenese na americký kontinent, ať už patříte mezi milovníky Májovek nebo ne. Kromě zajímavé procházky můžete po okolí navštívit několik zřícenin filmových budov. Tou nejslavnější je obrovská pevnost pro film El Condor, ze které zbyl už je napůl rozpadlý pension Koyote a spousty trosek. Zdejší místo posloužilo i jako jedna ze scén slavného Barbara Conana.

Mohlo by Vás zajímat

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama