Žďárské muzeum nové generace: Na exponáty sahat příkázáno!

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 17.03.2024 07:30
muzeum nové generace

Možná jste kdysi zažili muzea, kde jste nesměli ničeho dotknout a jenom vše z povzdálí pozorovat. Tento koncept muzejnictví už je ale passé. Objevují se interaktivní muzea. Tomuto trendu vévodí muzeum ve Žďáru nad Sázavou.

Zažijete převtělení

Expozice v žďárském zámku nese charakteristiku jako Muzeum nové generace, a tu beze zbytku splňuje. Představuje skutečně výjimečné propojení video a audio techniky. S pomocí těchto médií se můžete projít historií někdejšího cisterciáckého kláštera a zámku. Díky interaktivitě výstavy všechno doslova prožijete na vlastní kůži. Virtuální průvodci vám dají nahlédnout tak hluboko do života a příběhů osobností spjatých s klášterem a zámkem, že budete mít pocit, jako byste se do nich přímo převtělili.

Žádná nuda, ale multimediální akce

Spousta lidí má pocit, že návštěva muzea je většinou děsná nuda. Z takového omylu vás ale žďárská expozice velice rychle vyvede. Na recepci vám dají sluchátka s audioprůvodcem. Povede vás hlas holčičky ze současnosti a cisterciáckého mnicha. Pozor! Tudy nemusíte jen procházet v uctivé vzdálenosti a raději ani nedýchat, abyste nějaké exponáty třeba nešťastnou náhodou neponičili. Naopak. Provozovatelé výstavy tu razí heslo: „Sahat na exponáty přikázáno“! Opravdu, můžete si všechno osahat vlastníma rukama, zkoušet, prožít. Multimediální prvky výstavy vás doslova vtáhnou do děje. Jenom díky tomu pochopíte do hloubky osudy kláštera a zámku a seznámíte se dopodrobna s tím, co vlastně obnáší barokní sloh. Výstava se nachází ve dvou patrech někdejší pivovaru náležejícího k zámku.

Poznáte život mnicha

V úvodu prohlídky si můžete dát horkou a chutnou kávu ve zdejší kavárně a na cestu expozicí slupnout k nápoji nějakou tu dobrůtku. Náležitě posilněné na vás pak už čeká tajemná atmosféra českého středověku. Jak budete procházet dál a dál, doslova každý exponát vás pohltí. Budete se chtít stále víc a víc. Zjistíte, jak se mohl cítit cisterciácký řádový mnich, jak žil. Zrcadlový kaleidoskop ve druhém patře vám ukáže barvitý pohled do světa barokního umění, jehož mistrem se stal geniální architekt Jan Blažej Santini. Jeho dílem je slavný Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře tyčící se nad Žďárem. Muzeum je přístupné i v zimě od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin. Poté se můžete vydat na prohlídku zámku s průvodcem Po stopách Santiniho. Už budete vědět úplně všechno a tím spíš si cestu vychutnáte. Tohle muzeum ve vás zanechá nezapomenutelný interaktivní zážitek. Potvrzují to i recenze mnohých, kteří sem přišli před vámi.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

zavřít reklamu
×
Reklama