Znáte Dalejský profil? Lokalita ukrývá 500 milionů let geologické historie Prahy

fotografie autora David Vanda publikováno 15.03.2024 07:00
Dalejský profil

Naše hlavní město stojí na unikátním geologickém povrchu, jehož historie se začala psát před zhruba půl miliardou let. V té době také došlo ke vzniku Dalejského údolí, které utváří jedinečný ráz krajiny na okraji metropole.

Výlet proti proudu času

Vraťme se na chvíli zpět v čase do doby před pěti sty miliony let. Čechy byly tehdy ještě součástí obřího ostrova, který se odtrhl od superkontinentu Gondwana. Díky tektonickým pohybům se postupně přesunul z jižního oceánu až na sever. V důsledku tohoto posunu vznikla na ostrově – v oblasti dnešní Prahy – zlomová linie, která byla zaplavena mořem. Následnou sedimentací se tak utvořilo údolí, ze kterého se později stal Dalejský profil, tak jak jej známe dnes.

Dalejské údolí se táhne od městské části Řeporyje až k ústí do Prokopského údolí nedaleko Hlubočep. Díky své bohaté geologické historii jde o naprostý unikát nejen v rámci pražské kotliny, ale potažmo i celého Česka. Po dobu 100 milionů let se na dně postupně se oteplujícího moře usazovaly zbytky živočichů a rostlin. Většina z nich se později stala základem hlubokých vrstev vápencových hornin, některé však zkameněly a čekaly, až je o 400 milionů let později objeví.

Krásy historie Dalejského okolí můžete obdivovat i dnes

Vliv změn mořské hladiny, sopečné činnosti i klimatu je v Dalejském profilu reflektován na vápencových stěnách lomů podél údolí. I z toho důvodu tak zde byla vytvořena naučná stezka s informačními tabulemi, která je považována za jednu z nejlepších tras svého druhu v okolí Prahy. V kombinaci s malebnou krajinou, která se nachází prakticky na každém kroku, jde možná o tu nejkrásnější krátkou procházku přírodou nedaleko metropole.

Placatá skála

Dobrým startovním bodem pro váš výlet do Dalejského údolí je právě obec Řeporyje. Dostat se sem můžete pravidelnými autobusovými spoji od stanic metra Luka, případně Zličín. Přivítá vás náves, kde kromě místního minipivovaru a restaurace najdete také několik parkovacích míst. Můžete se tak zde posilnit před procházkou či po ní, a navíc nemusíte být odkázáni pouze na hromadnou dopravu, ale můžete do Řeporyjí dorazit po vlastní ose.

Trasa naučné stezky vedoucí k místu, kde se potkávají Dalejské a Prokopské údolí, je dlouhá okolo 4,5 kilometru. Pokud toužíte po delší trase, můžete si procházku prodloužit Prokopským údolím až do Hlubočep, odkud se lze vrátit stejnou cestou, případně nasednout na vlak zpět do Prahy. Tato cesta je dlouhá necelých 7,5 kilometru, a je zde pouze minimum stoupání a klesání.

Pokud se nechcete omezit pouze na Prokopský a Dalejský profil, můžete využít některou z neznačených tras, které lemují severní okraj údolí. Odměnou vám bude několik pěkných vyhlídkových míst, které vám zpestří cestu a navíc vytvoří příjemnou okružní procházku. Ta se protáhne na přibližně 9,2 kilometrů a nabídne zhruba 200 metrů převýšení. Co se týče náročnosti, je trasa okolo Dalejského údolí poměrně schůdná, nachází se zde pouze několik kamenitých či lesních úseků, které mohou být výzvou pro rodiny s kočárkem, ale i pro běžné pěší turisty. V oblasti můžete také narazit na několik vápencových lomů, kde bylo nalezeno nepřeberné množství zkamenělin. Kdo ví – třeba budete mít štěstí a natrefíte na nějaký historický odkaz z dob, kdy se zdejší příroda teprve začínala formovat.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

zavřít reklamu
×
Reklama