Toulky po okolí Chomutova. Poznejte podhůří Krušných hor

fotografie autora David Vanda publikováno 14.03.2024 07:00
Červený hrádek

Chomutov je město v severozápadních Čechách, které mnozí považují za vstupní bránu do Krušných hor. Jaké přírodní i kulturní zajímavosti se nacházejí v jeho nejbližším okolí?

Historie města Chomutov bývá nejčastěji spojována s průmyslovou revolucí a zahájením těžby uhlí. Jeho minulost však sahá mnohem dál, a to až do 13. století, kdy se o něm objevují první zmínky z dob, kdy jej získali křižáci. Samotné centrum města je chráněnou zónou díky přehlídce nejrůznějších architektonických slohů, od raně gotického kostela svaté Kateřiny přes renesanční radnici až po bývalou jezuitskou kolej v barokním stylu. Náměstí pak dominuje novogotická věž, která je datována do počátku 16. století.

Navštivte starobylé hradiště Černovice

Když už se do Chomutova dostanete, určitě se podívejte na centrum města, my vás ale tentokrát zveme na procházku po jeho okolí. Směrem na západ se například nachází obec Černovice, kde lze navštívit stejnojmenné hradiště pocházející z doby bronzové. Oválné archeologické naleziště bylo podle historických pramenů opevněno knovízskou kulturou asi před 3000 lety. Tehdejší lidé se v oblasti usadili nejspíš kvůli těžbě cínu, která byla v Krušných horách zahájena právě v době bronzové. Během prvního tisíciletí pak do oblasti dorazili Slované, kteří sídliště znovu opevnili. Jejich stopu lze ve zbytcích hradeb a bran pozorovat i dnes. Mezi další zajímavosti hradiště patří středověké těžební jámy či nedatovaná cisterna.

Na hradiště Černovice lze dojít pěšky z centra města, které je odtud vzdáleno asi 6 kilometrů. Tato cesta však není ničím moc zajímavá, a je tedy mnohem lepší dojet co nejblíže a na kopec vyrazit po kratší, zhruba dvoukilometrové trase z parkoviště u průmyslového areálu. Čeká vás zhruba 200 metrů převýšení, které lze poměrně bezpečně zdolat, pouze v zimě se zde může objevit náledí. Na cestě zpět se můžete zastavit v některé z chomutovských kaváren či restaurací.

starobylé hradiště Černovice

Obdivujte krásy zámku Červený Hrádek

Zvažte i výlet do nedaleké obce Jirkov, která leží 8 kilometrů od Chomutova. Zde na vás čeká raně barokní zámek Červený Hrádek, který se pyšní bohatou historií. Původně stál na místě gotický hrad, který byl v průběhu dějin několikrát přestaven až do dnešní podoby. Zámek byl několikrát obléhán a obsazen útočícími cizími vojsky. Dnes je v majetku města, přičemž jeho součástí je i hotel či restaurace. K prohlídce interiéru sem můžete zavítat v rámci komentovaných okruhů od dubna do října, po domluvě i mimo hlavní sezónu.

Kolem zámku se rozkládá rozsáhlý anglický park, který vám nabídne příjemnou procházku zejména při pěkném počasí. Na nízkém hřebeni se pak nachází hrobka rodu Hohenlohe-Langenburgů z 19. století, což byl poslední šlechtický rod, který byl majiteli tohoto honosného panství.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama