Procházka podél toku řeky Střely z Mladotic ke klášteru v Plasech

fotografie autora David Vanda publikováno 18.03.2024 07:00
Kláštěr Plasy

Až z první poloviny 12. století pochází bývalý cisterciácký klášter Plasy nacházející se severně od Plzně. Jeho návštěvu lze spojit s příjemnou procházkou místní krajinou rozléhající se v údolí říčky Střely z nedalekých Mladotic.

Klášter v Plasech je významnou historickou památkou

Klášter Plasy je jedním z nejstarších a nejvelkolepějších klášterních komplexů v zemi. Byl založen knížetem Vladislavem II. již v roce 1144 v rámci cisterciáckého řádu. Svatostánek se těšil velké popularitě až do roku 1421, kdy byl v důsledku probíhajících husitských válek zničen. Na obnovení slávy pak musel čekat až do 17. století, kdy se po konci třicetileté války dostal do majetku opata Evžena Tyttla, který byl v rámci své víry velmi progresivní a průkopnický. Tyttl si tak po roce 1700 na místo pozval významného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, který navrhl klášter nový.

Mezi lety 2016 až 2022 prošly Plasy rozsáhlou rekonstrukcí. Řada částí stavby sice zůstala pouhým stínem své někdejší slávy, přesto zůstává klášterní komplex jednou z nejpozoruhodnějších barokních architektonických památek v zemi. Stavba byla vybudovaná v mokřadech poblíž toku řeky Střely, přičemž si díky Santiniho důmyslnému systému stabilizace základů dokázal udržet svou pevnost a robustnost i na nezpevněném podloží. I z tohoto důvodu tak jde o obdivuhodnou stavbu.

Poznejte krásy toky řeky Střely

Okolo obce Plasy se nachází nenáročná trasa o délce 5 kilometrů, která sleduje krátkou naučnou stezku. Pokud ale toužíte po delší túře, můžete vyrazit z nedalekých Mladotic, kam se lze dostat vlakovým spojením z Plzně. Tato trasa lemuje koryto řeky Střely, tu a tam ale odbočí do tamních smíšených lesů a zavede vás na terasy nad vodní tok, odkud se vám naskytnou krásné výhledy do okolí.

Střela

Stezka je místy poměrně úzká a po dešti může být i kluzká. V zimním období se tak příliš nedoporučuje, a mnohem více si ji užijete během jara až podzimu. Jinak jde o velmi pestrou zvlněnou trasu, a na celé délce 9 kilometrů se setkáte se zhruba 200 metrovým převýšením. Stezka prochází okolo dvou hradišť z pozdní doby kamenné, která využívala přirozených zákrutů řeky k vytvoření dodatečné ochrany. Trasa je navíc součástí centrální stezky systému Via Czechia, jedné z nejlépe značených turistických stezek v zemi.

Na své si přijdou i milovníci piva

Další zajímavou zastávkou na trase je pak starý pivovar, který je součástí klášterního komplexu. Počátky pivovarnictví se zde datují již od založení samotného kláštera, v průběhu let se ale budova stala majetkem i slavného rakouského šlechtického rodu Metternichů, který jej z rukou Náboženského fondu získal v roce 1826. V druhé polovině 20. století byl pivovar na 50 let uzavřen, od roku 2015 se zde ale vaří hned několik druhů piv, a pochutnat si zde můžete i na tradiční české kuchyni. Jakmile se nabažíte místní kultury, můžete buď vyrazit na zpáteční cestu, nebo se svézt vlakem zpět do Plzně po stejné lince, která vede i do již zmiňovaných Mladotic.

Mohlo by Vás zajímat

Mravenci
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Mravenci na stromě: Zbavte se jich pomocí ověřených metod dřív, než přilákají mšice

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

zavřít reklamu
×
Reklama