Portugalské Nazaré: tváří v tvář největším vlnám světa

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 20.03.2024 07:00
Nazaré

Chcete na vlastní oči spatřit vlny velké jako několikapatrový panelák? Pokud ano, navštivte v zimních měsících mekku všech milovníků surfingu, portugalské město Nazaré.

K vidění těchto vodních monster chce mít i trochu toho pověstného štěstíčka. Ty opravdu rekordní vlny totiž vznikají jen za ideálních povětrnostních podmínek. Svému zrození vděčí podmořskému kaňonu Nazaré, který je 230 kilometrů dlouhý a místy až 5000 metrů hluboký. Kaňon ve tvaru písmene "V" končí v těsné blízkosti portugalského pobřeží a je největším podmořským kaňonem v Evropě.

Díky jeho přítomnosti dosahují vlny velké rychlosti a bez ztráty své energie dorazí až ke břehům Nazaré. Ty nejpovedenější z nich dosahují neuvěřitelných 30 metrů.

Výhled jako na dlani

Celou neopakovatelnou podívanou může návštěvník sledovat ze skalnatého pobřeží nebo přímo z hradeb malé pevnosti Sao Miguel Arcanjo z roku 1577. Ta byla postavena jako ochrana zdejších lodí před nájezdy zejména alžírských a marockých pirátů. V roce 1903 byl k pevnosti dostavěn maják a dnes slouží jako malé muzeum. Za symbolické vstupné jsou k vidění zbytky německé ponorky potopené za druhé světové války ve zdejších vodách nebo model a zajímavé informace o již zmíněném kaňonu. V poslední části muzea je vystaveno několik sufrovacích prken a fotografií neslavnější surfařů, kteří poměřili síly se zdejším přírodním živlem.

Portugalské Nazaré: tváří v tvář největším vlnám světa

Olymp adrenalinových zážitků

Zdá se to neuvěřitelné, ale opravdu se najdou jedinci, kteří se vydají s kouskem prkna zdolat tyto mořské giganty. Současný světový rekord drží z roku 2020 německý surfař Sebastian Steudtner, který sjel vlnu vysokou 26,2 metrů. Ze záznamu jeho jízdy se obyčejnému smrtelníkovi tají dech a ježí všechny chlupy na těle. Ne však vždy se hazard podaří, tato obří vodní pračka neodpouští sebemenší chybu a každého nešťastníka bez milosti tvrdě trestá. V těch lepších případech se jedinec musí připravit na téměř minutové sevření ve vodním válci. V těch horších se trhají vazy a praskají kosti.

Jízda vláčkem, či dávná tradice

Nicméně pokud zrovna není den D, i tak návštěvníka čekají vlny kolem 3-5 metrů. Do rekordních výšek jim toho chybí dost, ale i tak vás zaskočí svojí silou a hlasitým burácením. V celé oblasti je v období velkých vln turistům do vody vstup zakázán, na což neustále dohlíží pobřežní hlídka. Pokud se někdo jen trochu přiblíží k okraji pláže, je ihned vykázán od vody dále. Zpětný chod vln má stále nečekanou sílu a lehce by nepozorného turistu mohl překvapit. Velkým zážitkem mimo mohutných vln je i projížďka místním vláčkem, který propojuje dolní část města s horní. Během krátké chvíle překonává velké převýšení a v návštěvníkovi tak zanechá další nevšední zážitek. V centru města jsou příležitostně stále k vidění obyvatelé odění do tradičních krojů, které v dřívějších dobách nosili místní rybáři. Návštěva Nazaré je opravdový cestovatelský zážitek.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama