Cesta po Amalfském pobřeží: Drsná krajina plná přírodní krásy

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 23.03.2024 08:00
Amalfské pobřeží

Nejromantičtější místo celé Itálie, i tak mnozí nazývají Amalfské pobřeží. Jedna z turisticky nejoblíbenějších oblastí světa se nachází na jihu Země nedaleko města Salerna, od roku 1997 zařazena do světového dědictví UNESCO.

Zhruba 40 kilometrů dlouhý pás skalnatého pobřeží byl dlouhá staletí přístupný pouze po mořské hladině. Až v 19. století byla ve strmých skalách vytesána úzká cesta sloužící návštěvníkům i místním obyvatelům dodnes. Díky ní můžete navštívit několik malebných měst vsazených do divokého rázu pobřeží. V jeho velké části jsou k vidění rozlehlé skalní terasy, které v dávných dobách vybudovali mniši pro potřeby k pěstování citrusů a oliv.

Svatby, turistika, výhledy, to vše nabízí zdejší kraj

Mezi nejnavštěvovanější město patří Amalfi ležící zhruba uprostřed této oblasti. Turisty nejvíce zaujme jeho promenáda vedoucí na malé náměstí, jehož největším lákadlem je dóm svatého Ondřeje. K jeho dveřím stoupá mohutné kamenné schodiště. Zdejší památka je vyhledávaným místem pro pořádání svatebních obřadů. Okolní krajina pro změnu nabízí pestré turistické výlety po zdejších kopcích. Zvláště v okolí města Amalfi stojí k vidění několik malých i větší vodopádů. Z vrcholků kopců se naskýtají neopakovatelné výhledy na pobřeží a krásná městečka.

Vjezd jen pro zkušené řidiče

Jak už však ráz krajiny nasvědčuje, na návštěvníka zde čeká i několik nepříjemných komplikací. Pokud cestujete do této oblasti vlastním vozem, bude jich ještě o několik více. Budování zdejší infastruktury nebylo a není připraveno na veliký nápor turistů a tak například parkování uprostřed sezóny je zde téměř nemožné. Pokud nemáte rezervovaný hotel s vlastním parkovištěm, jediná možnost je vyjet do výše položených vesniček a vůz ponechat tam.

Amalfské pobřeží

Dalším problémem s dopravou je nedostatečná šířka zdejší komunikace v některých úsecích, jenž většinou neumožňuje plynulé míjení dvou vozů. Jedno z nich tak musí zastavit a co nejblíže se přiblížit okraji, aby druhé vozidlo mohlo projet. Při silném provozu, který tu v turistickou sezonu panuje, se tato situace po několika metrech opakuje. Nezkušeným řidičům se do této oblasti vjezd vůbec nedoporučuje. Pokud pojedete karavanem, připravte se na ještě mnohem zajímavější jízdu.

Amalfské pobřeží musíte vidět

Celému pobřeží dodává punc na kráse naprosto úžasně průzračné Tyrhénské moře, jehož vlny omývají zdejší pláže. Ty nabízejí ideální místo pro odpočinek a osvěžení, ovšem jejich počet je vzhledem ke zdejší krajině velmi nízký. Navíc jejich rozloha není nijak velká, a tak najít volné místo rovněž nepatří mezi úplně snadné úkoly. Ovšem všechna zmíněná úskalí této oblasti jsou vynahrazena naprosto nevšedním zážitkem ze zdejšího prostředí. Prohlídka historickým městeček, koupání v průzračné vodě či neopakovatelné výhledy prostě stojí za návštěvu tohoto velmi zajímavého kousku Itálie.

Mohlo by Vás zajímat

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

zavřít reklamu
×
Reklama