Na středověkém hradě Svojanov můžete přespat společně s duchy

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 31.03.2024 08:00
Svojanov

Hledáte už nyní tipy na letní dovolenou a chtěli byste zkusit něco netradičního? Jednou z možností je ubytování na hradě nebo na zámku. Taková volba vám poskytne úplně nové zážitky.

Hrad Svojanov nabízí středověkou romantiku

Máte-li rádi středověk, mohu doporučit hrad Svojanov, založený roku 1224. Letos slaví kulaté výročí 800 let od svého vzniku. Toužíte-li po klidu uprostřed lesů, nemůžete si vybrat lépe. Autem vyjedete až na vrcholek kopečku, kde se areál hradu rozkládá. Vůz necháte na hradním parkovišti, kde bude v bezpečí. Pokud nejste pojízdní, čeká vás docela dlouhá cesta vzhůru. Ovšem pohoda, romantika a atmosféra takřka středověká bude příjemnou odměnou za fyzický výkon. Hrad vyniká nevšedním spojením gotiky a empíru, takovou kombinací sladění stylů se žádný jiný hrad v České republice pyšnit nemůže.

Dobově zařízené pokoje

Hradní penzion se nachází v prvním patře empírové budově, ve které se dříve nacházely byty úředníků spravujících zdejší panství. Ti v prostorách bydleli až do roku 1910, kdy hrad zakoupilo město Polička. Dnes v nich můžete nasát stejnou atmosféru, jaká tu panovala před více než 100 lety. Pokoje jsou zařízeny masivním autentickým dobovým nábytkem z přelomu 19. a 20. století. Můžete se zasnít a představovat si, kdo asi sedával na masivní židli u velkého dřevěného stolu. Dýchá to tu historií.

Svojanov

Hodíte starosti za hlavu

Užijete si dobovou postel. Ačkoliv už nějaký ten patřím mezi chronické nespavce, kteří se v noci budí, tady jsem spala ve velkých duchnách doslova jako miminko. Možná je to tím, že v prostorách panuje opravdu nádherný klid bez rušivých zvuků civilizace. Hodila jsem starosti za hlavu a vychutnávala si z okna pohled do zeleně lesů, které obklopují celý hrad. Nevzbudilo mne žádné řádění strašidel, kterými je zdejší hrad pověstný a doslova prolezlý.

Spousta strašidel

Odborníci na ezoteriku areál s oblibou navštěvují a hovoří o paranormálních jevech, které se tu údajně dějí. Své rejdy tu má provádět krutý pan Hamrlík jezdící na ohnivé svini. Také se zdejšími prostorami má procházet duch zazděné paní Kateřiny. Ženám s tímto jménem zřejmě byl pobyt na hradě osudným, protože ty měly přijít o život hned tři včetně jednoho děvčátka. Kromě toho tu jsou zazděny i kostry dětí. Ty měly propůjčit hradu odolnost, aby ho nešlo dobýt.

Vykoupete se dobře najíte

Máte-li strach, že to na Svojanově funguje s hygienou jako ve středověku, obavy rozhodně nejsou na místě. Jeden z pokojů má svoje WC a sprchový kout, další mají společné sociální zařízení pro více pokojů, ale čistota je tu na skvělé úrovni. V hradní restauraci ve vstupní budově se můžete dobře najíst. Už zbývá jenom doufat, že vám pobyt neproprší, a tak jako já se budete vydávat na procházky do lesa. Chcete-li strávit pár dní trochu odříznuti od civilizace a vyčistit si hlavu, je tohle místo přesně to pravé.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Rajčata
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Plíseň na rajčatech: Jak efektivně zabránit jejímu vzniku? Docílit toho lze jednoduše

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

zavřít reklamu
×
Reklama