Tři velikonoční výlety: Čokoládová romantika, rozbíjení hrnců a ukřižování

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 27.03.2024 07:00
Velikonoce

Možná letos nechcete na Velikonoce zůstat doma a na poslední chvíli se rozhodnete někam vyrazit. Kde všude si můžete užít zajímavé svátky? Nabízíme tipy pro romantiky i milovníky krvavé podívané.

Pařížská pohodička

Pokud zůstanete v Evropě, nabízí se možnost nasát velikonoční atmosféru v některé metropoli starého kontinentu. Romantici mohou zvolit Paříž v jarním hávu, ideálně s partnerem a užít si něžné chvilky. Kromě návštěvy klasických památek jako je Eiffelova věž nebo katedrála Notre Dame by vás mohlo zajímat, že mnoho pařížských muzeí můžete v neděli navštívit zdarma. A co francouzské velikonoční tradice? Zvyky velí, že vajíčka, ať už barevná nebo čokoládová, dětem schovává velikonoční zajíček a ony je hledají. Nezapomeňte v některé pařížské restaurací ochutnat jehněčí, které ztělesňuje obětního beránka Ježíše Krista. Zamiřte do cukrárny na čokoládové vajíčko, které neodmyslitelně k pařížským Velikonocům patří. Mimochodem, tradici obdarovávání se vejci na Velikonoce pěstoval už slavný král Slunce Ludvík XIV. V jeho případě ale nešlo o ledajaká vejce – byla ze zlata.

Vyhoďte všechno staré a začněte znova

Jestli vás ale romantika nudí a raději byste nějaký nový zážitek, vydejte se na řecký ostrov Korfu. Na Bílou sobotu zde lidé vyhazují hrnce plné vody z balkonů, takže tohle už slibuje trochu vzrušení. Co když vás někdo trefí a zažijete pořádnou spršku? Zvyk přitahuje spoustu turistů a někdo se postaví opravdu blízko. Má to opojnou atmosféru. Hluk snad má připomínat Ježíšovo vzkříšení.

Korfu

Podle místních obyvatel stojí za tradicí Benátčané, kteří v minulosti ostrov ovládali, a na Nový rok vyhazovali staré předměty, aby si mohli pořídit nové a symbolicky začít znovu. Korfané stejnou tradici praktikují o Velikonocích. Musíme ovšem dodat, že neházejí ven nádobí z kuchyně. K tomuto zvyku totiž slouží speciální hliněné nádoby zvané botides. Nemusíte se bát, že vám některý přistane na hlavě. Na to dohlížejí místní strážci pořádku.

Podívejte se, jak trpěl Ježíš Kristus

Do třetice máme tip pro ty, kteří dávají přednost opravdovému adrenalinu. Když se vypravíte na Filipíny, můžete se pokochat autentickým zážitkem z ukřižování, které zažil Ježíš Kristus. Tradici křesťanské víry zde zavedli španělští kolonizátoři a je velmi silná. Někteří Filipínci, zejména ti z provincie Pampanga, se proto nechávají na Velký pátek bičovat nebo přibíjet hřeby na skutečný kříž. Chtějí tak prostřednictvím utrpení projevit oddanost víře, vyjádřit touho po uzdravení sebe nebo svých blízkých i mnoho jiných přání. Představitelé katolické církve nejsou z těchto praktik nijak nadšení, ale na druhou stranu je také nezakazují. Pro turisty, kteří v době Velikonoc Filipíny navštíví, to představuje nesmírně silný zážitek. Dodáváme, že ti, kteří dobrovolníky na kříž přibíjejí, mají takové znalosti, aby nepoškodili tkáně, nicméně krev teče a je opravdová. Tak co, vybrali jste si některou ze tří variant pro letošní Velikonoce?

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

zavřít reklamu
×
Reklama