Mongolsko: Na první pohled nehostinná země má svébytné kouzlo

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 03.04.2024 07:00
Mongolsko

Máte pocit, že už jste všude byli a všechno viděli? Možná ano. Přesto ale stále ještě existuje destinace, která vás zaujme. Exotické Mongolsko překvapí a otevře oči novým zážitkům.

Mongolsko: Klid a mír rozlehlých plání

Rozkládá se v oblasti náhorní plošiny střední Asie. Nadchne vás nedotčeností přírody a fantastickým světem pouště Gobi. Na tří čtvrtinách země se rozkládají rozlehlé pastviny. Země je zvláštní tím, že je osídlená nejřídčeji na světě. Právě těmito skutečnostmi vás okouzlí. Je to prostě odlišný svět. Nikde jinde nic podobného nenajdete. Užijete si zde klid a mír bez jediného človíčka. Drsná krajina a přírodní podmínky mají svůj půvab. Dokázali je zvládnout pouze kočovníci. Dodnes především ve východní části země najdete pusto a prázdno, které může být pro Středoevropana přehlceného dojmy oázou a skvělou příležitostí k tomu, jak si vyčistit hlavu.

Zavítejte také do jurty

Kdo by si ale myslel, že jde o naprosto zaostalou zemi, je na omylu. Když ve 2. polovině 12. a na počátku 13. století zde vládl Čingischán, rozkládala se jeho říše až k dnešnímu ukrajinskému území. Tahle dechberoucí krajina byla jádrem tehdejší světové velmoci. Vzpomeňte si na tuto část dějin. A co můžete v Mongolsku zažít v dnešní době? Luxus nehledejte. Na túry různých délek je to tam ale přímo stvořené. Také jsou na pobřeží výborné možnosti pro rybaření. Můžete si tady vyzkoušet jízdu na koni a také na velbloudu. Mongolové jezdí na koni snad úplně všichni, jinak by se nedokázali v tak rozsáhlém území přemisťovat. Určitě chcete zažít opravdové autentické Mongolsko, což znamená vydat se k domorodcům žijícím v jurtách. Mongolové jsou velmi pohostinní.

Mongolsko jurta

Nejhezčí městečko Mongolska

Navštivte hlavní město Ulánbátar. Centrální náměstí Suchbátara, Zimní palác, Mauzoleum Suchbátara, kláštery, to vše stojí za vidění. Nepříliš daleko od metropole se rozkládá národní park Gorkhi-Terelj, který byste také neměli minout. Dá se tu ubytovat v jurtě, můžete se vydávat na výpravy po stezkách. Vaší pozornosti doporučujeme také městečko Tsetserleg ukryté v zeleném údolí. Bývá označováno jako nejkrásnější v celé zemi. Zároveň slouží jako výchozí bod pro výlety k jezerům Terkhiin Tsagaan Nuur. Můžete se odsud podívat také k horkým pramenům a vychutnat si případnou koupel.

Cesty po horách i pouštích Mongolska

Pro změnu na severu země u mongolsko-ruských hranic najdete překrásné jezero Chovsgol, kolem něhož se můžete projíždět na koni. Kdo rád šlape po horách, ať si nenechá ujít pohoří Altaj. Jih zase slibuje cesty na velbloudu pouští Gobi, což je také silný zážitek. Zkrátka tato na první pohled nehostinná země vám nabídne spoustu zážitků, a to jste ještě nezavítali do mongolských buddhistických chrámů, které vynikají větší strohostí než tibetské. Kdo bude mít odvahu, ať ochutná místní kuchyni. Podotýkáme ale, že je velmi specifická a nepůjde pod jazyk každému.

Mohlo by Vás zajímat

Les
publikováno 20. 5. 2024 autor Petr Dostál

Malebné lesy u Hradce Králové ukrývají rytířské hradiště i gladiátorskou arénu

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Jan Nováček

2 účinná domácí hnojiva na rajčata a okurky, která zvýší úrodu – vyrobíte si je téměř zdarma

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

zavřít reklamu
×
Reklama