Italské Pompeje přitahují turisty dávnou tragédií

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 09.04.2024 07:15
Pompeje

Jedno z míst, které jako magnet přitahuje turisty, jsou italské Pompeje. Právě tady si v archeoparku můžete připomenout tragédii dávného výbuchu sopky, jako kdybyste jí byli osobně sami svědkem.

V Pompejích se horkem uškvařili

K výbuchu sopky Vesuv došlo 24. srpna 79 n. l. v ranních hodinách. Pompeje byly tehdy považovány za letovisko pro rekreaci Ŕímanů. Obyvatelé věčného města sem jezdili trávit volný čas. Toho dne ale městečko vzdálené od sopky přibližně 10 kilometrů zakryl černý mrak valící se z Vesuvu. Podle odhadu odborníků dosáhl výše možná až 32 kilometrů. Přitom se ale valil dolů do údolí. V kráteru sopky mohla podle vědců panovat teplota až 850 °C. Ačkoli se mrak cestou ochladil o asi 500 °C, přesto to pro obyvatele znamenalo obrovský šok. Doslova se horkem uškvařili. Pochopitelně, že erupce sopky byla doprovázena zemětřesením včetně vlny tsunami z moře, která vzala část Pompejanů s sebou do svých útrob.

Pompeje byly objeveny roku 1749

Právě teplotní šok doslova zakonzervoval život ve městě. Do ovzduší pronikly jedovaté plyny, na město pršelo kamení. Hlavním důvodem smrti obyvatel se ale stalo podle odborníků horko, nebylo to tedy pouze udušení jedovatými plyny. Unikl jenom ten, kdo včas utekl pryč. Poté město přikryla vrstva sopečného popela vysoká asi 6 metrů. Zůstalo pod ní dlouhou dobu, badatelé ho objevili až roku 1749. Postupně docházelo k odstraňování vrstev popela. Pro archeology se pompejské nálezy staly studnicí vědomostí o starověkém životě. Doslova jako by se v Pompejích zastavil čas. Turisté dnes mohou díky tomuto zakonzervování vidět na vlastní oči, jak tehdy lidé žili, včetně zachovalých mrtvých těl, která doslova žárem zkameněla, seškvařila se v osudný okamžik. Archeopark je významným momentem moci přírody nad lidmi. Pompeje tvoří oblíbený cíl temné turistiky.

Nevěstince i starověké fast foody

K vidění je toho ve městě spousta. Zachoval se třeba drenážní systém vybudovaný před asi 2300 lety. Byl zhotoven pro vypouštění vody z města. Kanalizace je to zkrátka dokonalá. Můžete ale obdivovat třeba také starověký nevěstinec nebo thermopolium, tedy cosi jako stánek levného a rychlého občerstvení. Ano, fast foody existovaly pro hladovce už tenkrát a lidé se v nich mohli na ulici nasytit. Vidět je možné také starověké lázně, domy obyvatel i je samotné ve chvíli, kdy je zastihla smrt. Můžete obdivovat fresky a nápisy na zdech, které jen dokreslují jak výtvarnou vyspělost Pompejanů, tak i jejich obyčejný život. Vyplatí se pořídit si třídenní vstupenku, která zahrnuje nejen návštěvu samotného města, ale veškerých památek včetně příměstských vil. Za podrobný průzkum a vzdání úcty obětem dávné tragédie tolik času rozhodně stojí obětovat.

Mohlo by Vás zajímat

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama