Na severu Francie: Návštěva opatství Mont Saint-Michel i dravých aligátorů v Alligator bay

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 10.04.2024 08:45
Mont Saint-Michel

Severozápad Francie nabízí po Eiffelově věži a Versailleském paláci třetí nejnavštěvovanější památku celé země opatství Mont Saint-Michel. A jen o kousek dál se nachází zoologická zahrada s nejpočetnější skupinou aligátorů v celé Evropě.

Mont Saint-Michel: Od malé kaple po rozlehlé opatství

Skalnatý žulový ostrůvek 92 metrů vysoký byl znám již od dob Keltů, kteří ho nazývali mořským hrobem zemřelých duší. Kolem roku 708 byla na vrcholku postavena modlitební kaple pro místní poutníky. Po darování území Benediktinům zde bylo postaveno velké opatství s přilehlými budovami, které se velmi rychle stalo významným poutním místem. Během francouzské revoluce byli místní mniši vyhnáni a na několik let se z opatství stalo vězení. Dnes toto místo slouží převážně jako turistická atrakce, o náboženský chod se starají členové jeruzalémského bratrstva. Tuto památku zapsanou na seznamu UNESCO denně navštíví 12 000 až 16 000 nadšených turistů.

Ostrovem jen na několik dní v roce

Po většinu roku je Mont Saint-Michel obklopen jemným pískem, po kterém se k němu lze dostat. Zhruba po dobu dvou měsíců v období rovnodennosti se za přílivu ze skály stává ostrůvek obklopený až 13 metrů hlubokým mořem. Příliv tu dosahuje dle dávného přirovnání rychlosti cválajícího koně a může zaskočit nepozorné turisty. Dřívější umělý násep způsoboval vysychání místních oblastí, a proto byl vystřídán moderním mostem. Místní specialitou jsou pokrmy z masa zdejších oveček, které spásají okolní pastviny. Díky mořské soli obsažené v jejich stravě má prý jejich maso speciální chuť.

Místo plné obchodů a úzkých uliček

Vstup do opatství je zdarma, platí se pouze prohlídka místního kostela. Kolem něj vedou úzké uličky se spoustou historických budov a obchodů se suvenýry či občerstvením. Zvláště hezká je procházka po hradbách, ze kterých je krásný výhled na moře i na protější břeh. Jediná kaňka na tomto jinak nevšedním místě je již zmíněný velký počet návštěvníků.

Alligator bay: Netradiční zoologická zahrada

Než opustíte tuto oblast, doporučuji navštívit jen pár metrů vzdálenou Alligator bay, což je zoologická zahrada s největší aligátoří skupinou v Evropě. Pokud si naplánujete návštěvu v době jejich krmení, zažijete opravdu jedinečnou podívanou, ze které vám možná bude běhat mráz po zádech. Výběh je řešen formou vyvýšených chodníků, a tak mezi vámi a obávaným predátorem není žádné sklo. Velkou místní raritou je bílý aligátor, jenž musí být kvůli své odlišnosti od ostatních oddělen.

Alligator bay

Mimo nich se tu nachází i želví výběh, kde jsou od malých druhů k vidění i 240 kg jedinci. Některé z výběhů jsou dokonce volně přístupné a návštěvník si tak může s některým z nich udělat selfíčko.

Sektor draků a plazů pro změnu nabízí pohled na anakondy, krajty, hroznýše, leguány nebo různé druhy ještěrek. Všechny zdejší exempláře dosahují opravdu velkých rozměrů, které nejsou běžně k vidění.

Mohlo by Vás zajímat

Dřepčík
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Dřepčíků se zbavte dřív, než vám zničí zeleninu: Jak je poznat a jak se jich zbavit?

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama