Pražské paláce: Nádhera pro milovníky historie a romantiky

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 12.04.2024 08:00
Fürstenberský palác

Co v Praze vidět nového a zajímavého? Zkuste při procházce zvednout oči ze země a obdivovat krásu tří paláců na Malé Straně, Starém a Novém Městě. Dva z nich můžete navštívit.

Fürstenberský palác skrývá nejkrásnější pražskou zahradu

Nešetrná manipulace s ocelovými ingoty dala zabrat kamenným kašnám a balustrádám. Tak zanedbaně vypadala v 19. století kdysi krásná zahrada náležející k Fürstenberskému paláci ve Valdštejnské ulici na Malé Straně. Dnes už naštěstí znovu září v celé své kráse. Fürstenberský palác získával svoji podobu po několik staletí. Ovšem teprve roku 1822 se nemovitost dostala do rukou rodu Fürstenberků, po němž má i svůj název. Získal ji kníže Karel Egon z Fürstenberku. Fürstenberkové palác roku 1920 prodali státu. Ten ho od roku 1922 pronajímá polskému velvyslanectví. Prostory polského velvyslanectví nejsou přístupné veřejnosti, ovšem návštěvníci se od roku 2008 mohou kochat alespoň terasovou částí zdejší zahrady, která je dnes považována za vůbec nejkrásnější pražskou zahradu. Romantici ji milují.

Kounický palác hostí Muchovy plakáty

Z ulice je vidět jenom fasáda jedné strany barokního paláce, který může na první pohled působit nenápadně. Pokud přesto Kounický palác na Novém Městě neminete, uděláte dobře. Sídlí zde Muzeum Alfonse Muchy a interiéry domu ukrývají i skvost v podobě hudebního sálu velkého 400 m2. Jádro paláce bylo postaveno v letech 1716–1720 ve stylu vrcholného baroka, později prodělalo přestavby. V roce 1861 dům koupil hrabě Alois Kounic, po němž získal svoje jméno. Objekt později sloužil Živnobance, po roce 1948 zde sídlil výbor Československých žen.

Kounický palác

V polovině 90. let 20. století se budova stala vlastnictvím magistrátu hlavního města Prahy, který ho od té doby pronajímá Muzeu Alfonse Muchy. Můžete zde vidět skvostné plakáty tohoto secesního malíře. Ostatní reprezentační prostory domu slouží k pořádání různých společenských akcí, například koncertů. Mucha Muzeum na adrese Panská 7 má otevřeno denně od 10.00 do 18.00.

Colloredo-Mansfeldský palác obsahuje patnáct historických zastavení

Karlova ulice na Starém Městě pražském překvapí návštěvníky mnoha skvosty. Jedním z nich je bezesporu i Colloredo-Mansfeldský palác. Má bohatou minulost a dnes v něm najdete i sídlo výstavních prostor Galerie hlavního města Prahy. Na přestavbách domu se vystřídalo několik slohů od románského až po baroko. Mansfeldové palác získali roku 1735. Když si jedna jejich princezna vezme muže z rodu Auerspergů, palác přešel do jejich vlastnictví. V roce 1945 ovšem došlo k vyvlastnění. Poté ho využívala Československá akademie věd. Nyní objekt spravuje Galerie hlavního města Prahy, která barokní skvost zpřístupňuje veřejnosti. Na prohlídkové trase se můžete v patnácti zastaveních seznámit s bohatou historií objektu. Nahlédnete do stavebně-historických a restaurátorských průzkumů. Zavítáte-li do Karlovy ulice č.2 na Starém Městě, určitě se v paláci zastavte. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00, v zimním období jenom do 16 hodin.

Mohlo by Vás zajímat

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama