Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

fotografie autora Petr Dostál publikováno 02.05.2024 07:00
čertovy hlavy

Plánujete-li zajímavý výlet, pak si rozhodně udělejte čas na návštěvu chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která se nachází nedaleko Prahy.

Kokořínsko je místem, kde na vás čekají nádherné pískovcové útvary (charakteristické jsou pískovcové Pokličky), romantický rybník Harasov, hrad Kokořín, tajemný hrad Houska, který podle pověstí ukrývá bránu do pekel. A když už jsme u těch čertů, tak zavítejte také ke skalnímu útvaru, který nese příznačné jméno Čertovy hlavy.

Hrad Kokořín

Tyčí se nad Kokořínským dolem a byl vystavěný na ostrohu skály vytvořené z pískovce. K hradu vedou hned tři cesty. Jedna směřuje z Prahy přes Mělník. Druhá vede z obce Dubá a třetí pak od Mladé Boleslavi. Přímo pod hradem se nachází placené parkoviště, ze kterého vede necelý kilometr dlouhá cesta přímo k hradu. Zvládnete ji i s malými dětmi nebo kočárkem.

Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy. První je s výkladem, druhý můžete absolvovat bez průvodce. Prohlídkový okruh s průvodcem zahrnuje ochoz severní hradební zdi, starý palác, rytířskou síň a druhé patro. Jeho součástí jsou lovecký předpokoj a dva obytné pokoje. Na závěr okruhu na vás čeká podkrovní síň a sestup po schůdcích z menší věže.

U druhého okruhu absolvujete výstup na skoro 40 metrů vysokou obrannou věž. Z jejího vrcholu je nádherný rozhled do okolní krajiny. V případě příznivého počasí dohlédnete až k tajemnému Hradu Houska.

Hrad Houska a brána do pekel

Stále se bádá, proč byl tento tajemný hrad vystavěn na místě, kde se nachází. Není to žádné strategický prostor. Nikdy poblíž nevedly žádné zemské stezky. Nebyl to ani hrad královský či hraniční. Stojí v pusté krajině. Chybí mu dostupný zdroj vody. Jediným vysvětlením je, že střeží vnitřního nepřítele, něco, co se nemá dostat ven. Pověsti vyprávějí, že hrad je vybudovaný na skále, na průrvě vedoucí až do samotného pekla. Nad průrvou je umístěna hradní kaple. Hradní podzemní ukrývá i velké množství chodeb a tajemných prostor. Možná se zde nachází také přestup do jiného světa.

Jedna z legend vypráví, že na hradě a v jeho okolí se objevuje postava bez obličeje, která se ukrývá v černé mnišské kápi. Odrazuje ty, kdo by chtěli hrad navštívit v noci, nebo zde dokonce přenocovat.

Za zmínku stojí prohlídka PEKLEM. Jedná se o ručně vyřezávané mechanické peklo, které bylo vyrobené z lipového dřeva. Inspirací pro něj byla Danteho Božská komedie. Je pohyblivé a ozvučené. Má délku 12 metrů a výšku dva metry. Díky těmto rozměrům jej tvoří 11 obrazů pekelných trestů, které jsou udělovány za pozemské hříchy. Prohlédnout si jej můžete bez průvodce, mimo hlavní prohlídkový okruh.

Skalní reliéfy Čertovy hlavy

Nacházejí se nedaleko obce Želízy u Liběchova. Autorem je sochař Václav Levý, který tyto skulptury vytesal do místních skal z pískovce. Toto dílo je zcela unikátním. Vede k němu turisticky značená stezka.

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

zavřít reklamu
×
Reklama