Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

fotografie autora Petr Dostál publikováno 06.05.2024 07:00
Broumovské stěny

Dovolená po Česku, během které si můžete užít čerstvý vzduch, pohled na majestátní pískovcové skály a zároveň navštívit významné historické objekty, aniž byste se mačkali mezi davy? Pak vyražte na Broumovsko!

Broumovsko není nikterak veliké, přesto vás i s rodinou zabaví na klidně na celý týden. Ať už chcete lozit po skalách, užívat si nádherné výhledy, obdivovat barokní architekturu, odkrývat tajemství českého pohraničí či vyzkoušet si jak se dojí kozy a stříhají ovce, toto je místo pro vás.

Broumovské stěny křížem krážem a s klidem

V CHKO Broumovsko je hned několik skalních měst, pokud máte dostatek času, bezesporu všechny stojí za návštěvu. Jedná se o Broumovské stěny, skalní město Ostaš u Police nad Metují a Adršpašsko-teplické skály. Pakliže ale hledáte místo pro maximální spojení s přírodou, Broumovské stěny jsou jasná volba.

Na výlet do skalního města můžete vyrazit z několika směrů, celá rezervace je doslova protkaná nejrůznějšími pěšími i cyklo trasami rozdílných náročností. Vyberou si jak rodiny s malými dětmi, kratší a méně náročné trasy, ne však méně krásné, tak odvážlivci, kteří se těší na chodbičky mezi průsmyky skal.

Asi nejznámějším záchytným bodem Broumovských stěn je turistická chata Hvězda, vedle které stojí kaple Panny Marie Sněžné, kterou navrhli významní barokní architekti Dientzenhoferovi, kteří v kraji celkově zanechali obrovskou stopu. Stojí například i za podobou kláštera v Broumově. Co byste rozhodně neměli vynechat jsou vyhlídky Divadlo a Supí hnízdo. Z Divadla se vám naskytne spektakulární výhled na celé skalní město, ze Supího hnízda pak po celém širokém okolí. Za dobré viditelnosti můžete vidět i Sněžku, na druhé straně pak Kralický Sněžník či Praděd v Hrubém Jeseníku.

Broumovské stěny mají ve srovnání s Adršpašskými jednu výhodu. Avšak neprávem, nejsou až tak oblíbené u domácích ani u zahraničních turistů, ti okolo Broumovského skalního města často pouze projíždějí. Díky tomu se vám ale ani o slunečném víkendu nestane to, že by se na těch nejkrásnějších trasách tvořily fronty.

Za kopií nejvýznamnější relikvie světa do kláštera v Broumově

Největší perlou města Broumov je kromě nádherného náměstíčka osázeným barokními měšťanskými domy místní klášter. Málokdo tuší, že v historii měl obrovský význam. Po husitských rebéliích v Břevnovském klášteře v roce 1420 se většina knih, spisů a všeho vzácného přesunulo právě do Broumova, dodnes jsou svazky knih k vidění v místních knihovnách.

Největší atrakcí je ale kopie Turínského plátna z první poloviny 17. století. Takových je na světě přibližně 40, přesto se tento kousek z Broumova liší. Jedná se o jediné plátno ve Střední Evropě a celkově na sever od Alp, také se ale jedná o vůbec nejzdařilejší kopii slavného plátna na světě. Návštěvníci Broumovského kláštera tak mohou zkoumat i obrys tváře Ježíše Krista.

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

zavřít reklamu
×
Reklama