Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

fotografie autora Petr Dostál publikováno 02.05.2024 15:00
Star Wars

První květnový víkend nemusí být jen ve znamení procházek a výletů. Sobota 4. května bude patřit především milovníkům Hvězdných válek – jde totiž o Star Wars Day. Nebo raději zvolíte projížďku lodí?

Série Hvězdných válek natočená pod taktovkou George Lucase a s oceňovanou hudbou Johna Williamse patří dozajista mezi kultovní filmová díla. Zamilovala si ji už několikátá generace a leckdo Hvězdnými válkami doslova žije a domov má plný ikonických předmětů z filmů. A právě pro tyto filmové nadšence je 4. květen doslova svátkem – a to svátkem Hvězdných válek. Jde o mezinárodně uznávaný významný den, kdy se příznivci Star Wars nejen scházejí, ale konají se také různé tematické akce. A ty zaujmou jistě i náhodné kolemjdoucí.

May the fourth be with you

Proč zrovna 4. květen? Jde o slovní hříčku. Ve filmech se často objevuje fráze „May the Force be with you“ (Ať tě Síla provází) – a v angličtině je slovo force podobné jako four (tedy čtyři) a slovo „may“ je označením i pro květen. Z toho jasně vyplynul den, kdy nastává oslava Hvězdných válek. A to i v Česku.Centrem Prahy projde v sobotu průvod v kostýmech inspirovaných Hvězdnými válkami, který vyrazí v 9:30 od sochy svatého Václava. Kromě toho se budou konat i různé přednášky, workshopy a dorazit má i tvůrce komiksů Star Wars Marco Turini nebo dva dabéři z této série – Vojtěch Rohlíček a Monika Ticháčková.I s dětmi pak můžete v sobotu vyrazit do Červeného Újezda, kde se budou hrát počítačové i starší hry Star Wars, a to na dobových zařízeních. A kdybyste to náhodou nestihli, můžete si zajít zahrát i v neděli od 10 do 18 hodin.

Lodě na vodě

Konečně se udělalo hezky, a tak v sobotu vypluje i řada výletních lodí. Taková plavba přitom potěší malé i velké, může to být romantický výlet nebo zábavný rodinný den. Možností, na čem a kudy plout, přitom budete mít bezpočet. Za zmínku jistě stojí jihočeská akce Lodě na vltavské vodě 2024, která se koná u příležitosti zahájení plavební sezóny. Odstartuje v 10 hodin dopoledne na Karlově Hrádku, pro děti jsou připraveny zábavné soutěže, předvedou se i místní hasiči, prohlédnout si můžete muzeum voroplavby v Purkarci a chybět nebude živá hudba.V sobotu 4. května proběhne i první plavba parníkem z pražského Rašínova nábřeží na Slapy, která vám zabere 4 hodiny – ale nudit se rozhodně nebudete. A kdybyste ji náhodou nestihli, nesmutněte – parníky budou plout každý víkend až do 29. září.

Závody na Divoké Orlici

Je na vás parník moc klidný? Pokud už se nemůžete dočkat vody a máte dobrodružnější povahu, můžete v sobotu vyrazit na menší lodičky a splout si Divokou Orlici. Začíná se na Pastvinské přehradě a konec je v Bohousové. A i když splout si tento úsek můžete kdykoliv, tak na 4. květen jsou naplánovány závody, které budou o to zajímavější, že se v ten den vypouští přehrada. Plout můžete po zaregistrování na pramici, kajaku nebo kánoi (finální úsek není vhodný pro rafty a nafukovací kánoe). Každopádně si to můžete velmi užít a třeba i vyhrát – nebo se jen přijet podívat.

Mohlo by Vás zajímat

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

zavřít reklamu
×
Reklama