Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

fotografie autora David Vanda publikováno 07.05.2024 07:00
Viadukt

Jízda historickými parními lokomotivami, romantická projížďka horskými průsmyky či noční vlak. Česká republika je rájem milovníků železnic. Na ty nejzajímavější trasy se nyní podíváme blíž.

Česká republika se pyšní nejhustší železniční sítí v EU, a vedly tudy vůbec první železnice v kontinentální Evropě. Proto má v oblasti turistiky na kolejích rozhodně co nabídnout nejen nadšencům historických lokomotiv a souprav, ale i milovníkům naší přírody a kulturních krás.

Vlakem na glamping do srdce Krušných hor

Moderní pojem glamping v sobě ukrývá možnost stanování či kempování v poněkud luxusnějších podmínkách. Tento zážitek můžete absolvovat například v jednom z vagonů na Kovářské stanici v Krušných horách. Přespání ve vyhřívaných vagonech s panoramatickými okny, každý s jiným designem, nabízí velmi nevšední zážitek, který můžete prožít ve všech ročních obdobích.

Horská železnice lemující Jeseníky

Této trati se též přezdívá Slezský Semmering, a jde o unikátní typ horské železnice v severomoravských Jeseníkách. Trasa dlouhá zhruba 8,5 kilometrů nabízí celkem 8 zastavení s unikátními výhledy na hřebeny hor. Železnice se vine několika údolími, která vlaky překonávají po mohutných viaduktech. Nejvyšším bodem na trase je Ramzová, nejvýše položená stanice rychlíku v Česku.

Vyrazte na výlet panoramatickými vlaky

Milujete výhledy na okolní krajinu, ale máte chuť si ji prohlédnout lépe než z okýnek spěšného vlaku či mezinárodního rychlíku? Pak právě pro vás je určen unikátní švýcarský vlak s vyhlídkovým vozem, který jezdí na trati z rakouského Štýrského Hradce do polské Přemyšli. V Česku se s ním můžete svézt z Břeclavi do Bohumína. Díky velkým obloukovým panoramatickým oknům mají cestující mnohem lepší výhled do okolí trati než ve standardním voze.

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

Na některých tratích na vás dýchne historie

Už v roce 1902 projel první vlak po nejstrmější a jediné ozubnicové trati v Česku, která spojuje Jizerské hory s Krkonošemi. Během léta si tento zážitek můžete zprostředkovat jízdou na unikátní ozubnicové lokomotivě Mrakoplaš. Jinou technickou kuriozitou je pak Osoblažská úzkokolejka, která je napojena na unikátní Techno trasu. Ta mapuje významné objekty z oblasti hornictví, hutnictví, ale i železniční dopravy. Parní lokomotiva zahajuje svůj provoz na této trati na východě země v květnu.

Z dalších zajímavých železničních zážitků pak můžeme doporučit například jízdu strašidelným vlakem na zámek ve Slezských Rudolticích. Pokud pak ve vlaku chcete trávit celé hodiny, můžete se svézt některým z přímých nočních spojů do Budapešti, Krakova, Varšavy či Vídně. Od konce března 2024 je navíc v provozu noční vlak spojující Prahu s Bruselem a Amsterdamem. Na mnoha dálkových trasách si navíc můžete vychutnat skvělé jídlo a občerstvení v luxusních jídelních vozech.

Mohlo by Vás zajímat

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

zavřít reklamu
×
Reklama