Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 04.05.2024 08:00
Gargano

Jízda na kajaku nebo paddleboardu zažívá v posledních letech obrovský boom. V Itálii se nachází místo, které je pro tento druh sportu opravdovým rájem. Pestré vápencové pobřeží plné skalních útvarů vás doslova učaruje.

Poloostrov Gargano se nalézá na jihovýchodě Itálie a často je nazýván jako ostruha italské boty. Na pobřeží tohoto vápencového poloostrova naleznete impozantní přírodní díla, která jsou vytvořena dlouhodobým působením přírodních živlů na zdejší vápencové podloží. Podél Gargana tak lze spatřit například skalní okna a velký počet jeskyní různých velikostí. Od těch nejmenších až po jeskyně, do kterých lze zajet lodí či na nějakém jiném vodním prostředku. Poloostrov je tak ideální místo pro všechny nadšence jízdy na kajaku, paddleboardu apod. Při projížďce kolem poloostrova si nádhery zdejší krajiny užijete nejvíce. Nejhezčí oblast pro prozkoumávání pobřeží je u města Vieste.

Pravé parkování na divoko

Kromě zajímavých přírodních děl Gargano nabízí i velké množství písečných pláží a rozlehlý národní park. Pro cestovatele v karavanu jsou pro změnu k dispozici četná místa pro stání nebo kempy. Pokud milujete parkování nadivoko, rozhodně si ho zde užijete. Itálie je pro tento způsob velmi tolerantní a Gargano není výjimkou. Čekají vás tak neopakovatelná ranní probouzení na útesech s výhledem na moře.

Pravé parkování na divoko

Hrad s hrůznou minulostí i malebné centrum

Mezi hlavní turisticky oblíbená města patří Peschici, Vieste a Manfredonia. Z vlastní zkušenosti doporučuji prvně jmenované Peschici, kde za návštěvu určitě stojí místní hrad ležící na strmých útesech nad mořem. Útroby hradu jsou mimo jiné věnovány i netradičním mučícím zařízení středověku. Při prohlídce některých z nich nebudete věřit, jak moc byl člověk v této hrůzné činnosti vynalézavý.

Jen kousek od hradu se nachází velmi hezké centrum městečka. Nevelké náměstí a přilehlé uličky jsou doslova protkány restauracemi a krámky prodávající ty nejlepší místní dobroty a výrobky. Výborný oběd tak doporučuji zajíst nějakou tou zdejší sladkostí. Během turistické sezóny to tu v městečku žije do pozdních nočních hodin.

A pokud potřebujete po dlouhé cestě doplnit vodu a vyprat prádlo, vhodnou volbou je místní kemp v těsné blízkosti písečné pláže, jehož cena je rozumná a travnatá místa jsou velmi příjemná.

Významná archeologická oblast i starodávné stavby

Při cestách po pobřeží budete narážet na zvláštní dřevěné stavby s názvem Trabucco. Tyto starobylé stavby sloužily, a v mnoha případech ještě stále slouží, k chytání ryb a zdejší poloostrov je jimi proslulý. Pro pěší turistiku návštěvníkovi poslouží vnitrozemí Gargana, kde se nalézá jeho zalesněná a hornatá část. Vrcholky kolem 1000 m.n.m. jsou ideálním místem pro neopakovatelné výhledy. Po celém poloostrově lze rovněž navštívit velký počet archeologických nalezišť, která dosvědčují, jak důležitým místem tento původně ostrov v dávných dobách byl. Nalezeno zde bylo velké množství fosilií endemických druhů, jako je např. půlmetrový předchůdce dnešního ježka Deinogalerix.

Gargano je názorná ukázka, jak krásné přírodní bohatství Itálie ukrývá. Navíc kladný přístup k parkování na divoko vám umožní přespat na místech s pohádkovými výhledy a zažít pravou nádheru tohoto způsobu cestování. Na co však nezapomeňte při cestě sem, je přibalit si nějaký ten člun, kajak, paddleboard, jelikož zdejší podmínky jsou pro tento druh zábavy opravdu ideální.

Mohlo by Vás zajímat

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama