Vyrazte na kole podél Rýna: Čeká vás nenáročná cyklistika malebnými zákoutími řeky

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 05.05.2024 08:00
Rýn

Hledáte aktivní dovolenou strávenou v pedálech svého bicyklu a ještě u toho toužíte navštívit nějaké kulturní či historické památky?

Cyklostezka podél řeky Rýn v sousedním Německu je perfektní volba

Rýn se svojí délkou téměř 1300 kilometrů se řadí mezi nejdelší řeky celé Evropy. Vzhledem k celoročnímu dobrému stavu vodní hladiny je zároveň nejdůležitější vnitrostátní vodní trasou, která protéká šesti zeměmi. My se vydáme do Německa, kde je po jeho obou březích vybudována velmi kvalitní síť cyklostezek. Většina z nich kopíruje břeh této mohutné řeky a zavede vás do jejích úžasných meandrů či center mnoha přístavních měst.

Do kopce jen když budete chtít

Jak vyplývá z výše uvedeného, vzhledem k poloze cyklostezek se v naprosté většině jedná o nenáročnou cyklistiku. Stoupání na vás čeká pouze v případech, kdy se rozhodnete vyrazit na nějakou tu historickou památku. Těch je podél Rýna opravdu mnoho a najdete je na obou stranách řeky. Navštívit byste určitě měli jednu z všudypřítomných vyhlídek, které nabízejí pohled na klikatícího se vodního hada. Míjet budete nespočet zřícenin, hradů, zámků a mnoho dalšího.

Hotelů a kempů všude dost

Jelikož je řeka Rýn hustě osídlená, každou chvilkou budete projíždět menším či větším městem. S dostatkem potravin a pití si tak nemusíte po dobu svého cestování lámat hlavu. Navíc kromě životně důležitých surovin je k dispozici i dostatek míst k ubytování. Pokud však dáváte přednost před spaním v hotelech nocování ve stanu, nemusíte se bát. Kempů je cestou rovněž velmi mnoho.

Zvolte si svůj způsob cestování

Způsobů cestování je hned několik. Cyklostezky se nacházejí na obou březích Rýna, a proto je možnost jet z jednoho místa po jedné straně řeky a poté se vrátit po straně druhé. V obou případech vás čeká odlišná cesta a rozhodně se nemusíte bát, že byste se zpátky nudili. Samozřejmě je tu i možnost dojet do vámi stanoveného cíle a zpátky využít železniční, či lodní dopravu. Možností je opravdu hodně a nápaditosti se meze nekladou.

Krajina bohatá na historické památky

Krajina podél Rýna nabízí velké množství památek a vybrat pár nejhezčích je opravdu velmi obtížné. Já doporučuji přibrzdit své kolo ve městě Koblenz. V něm totiž dochází k soutoku Rýna s Moselou a právě vyhlídka sevřená mezi dvěma rameny řek je zajímavým zastavením. Městu na kráse navíc přidává i velký počet kulturních a historických objektů.

Z přilehlých hradů bych zase vyzvedl Marksburg, který se nachází u města Braubach. Zachovalá a téměř neporušená stavba s velmi silnými hradbami na vás už z dálky bude shlížet. K jeho branám vás čeká pořádně výživný kopec.

Smrtící vábení vodní víly

Ze skalních útvarů doporučuji navštívit strmou přes 100 metrů vysokou skálu Loreley, pod kterou dochází k velkému zúžení řeky a díky tomu zde proud nabírá na síle. Spolu v kombinaci se skalami pod hladinou tu v dřívějších dobách docházelo k vážným lodním nehodám. Všechny tragické události má dle tajemné legendy na svědomí vodní víla Loreley. Ta svým zpěvem vábila duše projíždějících posádek a jejich lodě naváděla na mělčiny. Mnoho z mužů tak našlo smrt v jejím studeném náručí. Nedaleká kamenná socha dokazuje svůdnou krásu této nelítostné víly.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

zavřít reklamu
×
Reklama