Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

fotografie autora David Vanda publikováno 08.05.2024 07:00
Hrad Okoř

Na Okoř je cesta jako žádná ze sta, roubená je stromama, zní v oblíbené trampské písničce. Okolí tohoto hradu však skutečně nabízí mnoho vyžití pro výletníky všech věkových kategorií.

Gotická zřícenina hradu Okoř se nachází jen několik minut jízdy severně od pražského letiště. Během týdne a mimo hlavní sezónu je nedaleká obec prakticky opuštěná. Důvodem je především to, že mimo období od června do září je hrad otevřen pouze o víkendech. To by však nemělo odradit ty, kteří chtějí zažít příjemnou procházku zajímavou krajinou nedaleko Prahy.

Smutný příběh chátrající tvrze

V posledních letech se Okoř dostal do povědomí veřejnosti především díky letnímu hudebnímu festivalu, který se zde koná. Velkolepá zřícenina však láká návštěvníky ze všech koutů Česka i Evropy po celé staletí. Původně dřevěná tvrz ze 13. století, postavená na skalnatém výběžku bezprostředně u Zákolanského potoka, byla ve 14. století přestavěna nejprve v gotickém slohu. V následujících stoletích ještě došlo k několika renovacím, od odchodu posledních majitelů, jezuitského řádu, který nastal v 18. století, však hrad postupně chátral až do současného stavu.

Navštivte nedaleké sídliště z dob Přemyslovců

Ačkoliv se při návštěvě oblasti nabízí jako první právě prohlídka zámku, my vás tentokrát pozveme na několik míst v jeho okolí, kterými si můžete výlet k Okoři zpestřit. Jedna z oblíbených procházek vede podél malebného Zákolanského potoka kolem několika starých mlýnů směrem ke staroslovanskému sídlišti Budeč, na němž se nachází nejstarší rotundová kaple v Čechách. Podle legend zde dokonce vyrůstal i sám slavný kníže Václav. Podobně jako hrad je pak rotunda přístupná veřejnosti pouze o letních víkendech.

Zastávka na dobré jídlo i za zvířátky

Poměrně nenáročná je pak zhruba pětikilometrová trasa podél potoka do nedalekých obcí Malé a Velké Čičovice. Zde se nachází hned dvě výborné restaurace, kde se můžete plnohodnotně občerstvit a nabrat síly na další cestu. Procházku si pak můžete prodloužit i do obcí Libochovičky a Zájezd. Zde byste si pak rozhodně neměli nechat ujít návštěvu zdejší mini zoologická zahrada, v níž můžete potkat i některá exotická zvířata, například lemury.

Bez odbočky do obce Zájezd je celková délka trasy zhruba 10 km, se zastávkou v zoo si pak výlet prodloužíte zhruba o 2 km. Celkové převýšení se pak vyšplhá na příjemných 140 metrů. Kromě již zmiňovaných restaurací v Malých a Velkých Čičovicích se pak můžete občerstvit i přímo v Okoři, na východním okraji obce. Všechny tři zmíněné podniky mají venkovní posezení. Pokud však na výlet vyrazíte o víkendu během hlavní sezóny, doporučujeme si zamluvit stůl předem.

Mohlo by Vás zajímat

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

zavřít reklamu
×
Reklama