Karel IV. slaví narozeniny. Nebo si raději dáte historickou bitvu?

fotografie autora Petr Dostál publikováno 09.05.2024 07:00
šermíři

Je to sice už nějaký ten rok, co nám vládl Karel IV., ale zanechal toho po sobě v naší zemi víc než dost. Proto se v sobotu můžete vydat na oslavu výročí jeho narození. Nebo vás zláká bitva v Kolíně?

Oslava narozenin krále a dokonce římského císaře by se měla nést ve velkém stylu – žádná zahradní párty. Proto můžete o tomto víkendu 11. a 12. května zamířit do Velhartic a přenést se v čase až do roku 1369, kdy tento panovník slavil 53. narozeniny.

Šermíři, tanečnice, rytíři

Pokud jste ještě nikdy nebyli na královské oslavě, teď máte jedinečnou příležitost. Kromě bohatého občerstvení a lahodných moků se dočkáte i krásných tanečnic, rytířských soubojů, šermířů nebo lukostřelců. Navštívit můžete středověké tržiště, děti se projedou na koních nebo se svezou na dobovém kolotoči. Navštívit můžete písárnu a vyzkoušíte si rýžování zlata. Chybět nebudou kejklíři a různá hudební vystoupení. Milovníci vojenské techniky si zase mohou zblízka prohlédnout obléhací stroj trebuchet. A abyste si život ve středověku přiblížili ještě víc, vydat se můžete také na komentovanou prohlídku velhartického hradu.Akce bude dvoudenní, od dopoledne až do podvečera, takže zážitků za tu dobu budete mít až až. A možná dorazí i sám Karel IV. s královnou Eliškou a se svým věrným Buškem z Velhartic.

Rytíři v Kolíně

Už tradiční rytířské klání se v sobotu odehraje také v Kolíně. V jízdárně (najdete ji za nemocnicí) se odehraje velká rekonstrukce bitvy, která začne v 15 hodin a jejíž výsledek bude nejistý. Do té doby se můžete pobavit nad ukázkami šermířů, navštívit středověké tržiště a chybět nebude ani slavnostní průvod po Kolíně. Školáci tak na vlastní oči mohou vidět, jak to vypadalo za husitských dob, dospělí zase jistě ocení nápoje z místního šenku. A křehké dívky si mohou koupit něco hezkého, co ještě pozvedne jejich krásu.

O pohár hraběte Chotka

A u šlechtických kratochvílí ještě zůstaneme. Pokud by vás nezlákala velkolepá narozeninová oslava ani rekonstrukce bitvy, tak můžete vyrazit v sobotu 11. května na zámek Velké Březno.Tam se pojede závod o pohár hraběte Chotka, ale nikoliv na koních – závodit budou veterány. Půjde tak o skvělou akci milovníků starých aut, nebude chybět vůně motorů a navštívit můžete také doprovodný program. Pokud se vám nechce do Velkého Března, můžete dorazit na zámek v Benešově nad Ploučnicí, kde bude finále závodu. A samozřejmě si můžete prohlédnout i interiéry zámku v rámci komentované prohlídky.

Akcí se v sobotu samozřejmě koná po republice mnohem víc, a tak je jen na vás, kterou si vyberete. Kromě již zmíněných jistě bude stát za návštěvu Den otevřených mlýnů na jižní Moravě, pobavíte se na Kačinských hrách 2024 nebo zamiřte za loutkami na Vysoký Kopec.

Mohlo by Vás zajímat

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

zavřít reklamu
×
Reklama