Vraťte se do dětství: festival loutek i návrat do minulosti

fotografie autora Petr Dostál publikováno 09.05.2024 07:10
Loutky

Máte malé děti nebo si jen libujete v říši pohádek a příběhů? Tak to se vám bude tento tip na výlet zamlouvat. Podíváte se totiž do pohádkové vesničky, na strašidelný hrad nebo do samotného pekla!

Vydejte se už tuto sobotu 11. května do skanzenu Veselý Kopec, který si pro vás, ve spolupráci s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi, připravil zábavná loutková představení a workshopy.

Dřevěné loutky se již v sobotu vydají na Veselý Kopec, kde se můžete těšit na loutkářskou umělkyni Hedviku Řezáčovou, která si pro vás připravila pohádku o kocourkovi, který se vydá do čarodějného lesa, s názvem Studánka a kouzlo lesa. V odpoledních hodinách se můžete těšit na Divadlo u staré herečky s loutkovým představením Zvířátka a loupežníci. Po celý den, od 10:00 - 16:00 se také můžete zúčastnit loutkářského workshopu a vyrobit si svou vlastní dřevěnou loutku nebo si jen tak pohrát s loutkovým divadlem. A až se nabažíte dřevěných hraček, prozkoumejte místní muzeum pod širým nebem.

Kouzlo dob dávno minulých

Zajímá vás, jak dříve žili obyčejní lidé? Vydejte se do skanzenu Veselý Kopec, který se nachází v srdci Vysočiny. V roubených domech najdete ukázky bydlení a hospodaření místních obyvatel, kteří tu žili na přelomu 19. a 20. století. Skanzen je nádhernou ukázkou lidové architektury a jednotlivé expozice v domcích jsou bohatě vybaveny předměty, které vytvářejí atmosféru, která vás rázem přenese do minulosti. Zjistěte, jak babičky pekly chléb v domácí peci, s čím si hrály malé děti nebo se podívejte na jednotlivé technické památky, které jsou dodnes funkční a poháněné vodním pohonem.

Ubytujte se na hradě!

Jen pár kilometrů od skanzenu se nachází hrad Rychmburk, který si můžete prohlédnou od sklepení až po půdu. Ve sklepení na vás čeká expozice práva útrpného a vy se zde budete moci seznámit s ukázkami výslechových metod temného středověku. V přízemí zámku se seznámíte s CHKO Železné hory a ochutnat zde můžete i něco málo z hradní spižírny. V první patře je pro návštěvníky přichystána ukázka domácnosti správce panství z 1. poloviny 20. století a o patro výše je výstava dobových kočárků, která potěší zejména malé holčičky. Na hradě se můžete také ubytovat a třeba budete mít štěstí a potkáte i nějakou tu bílou paní nebo hradní strašidlo.

Do pekla!

Toužíte ještě po dalším nevšedním zážitku a máte pro strach uděláno? Navštivte Peklo Čertovina, které se také nachází v této oblasti. Čeká tu na vás jedinečná prohlídka, během které vás čerti provedou mučírnou, čertovským šenkem, čertokavárnou nebo chodbičkou hříchů. Součástí prohlídky je i divadelní představení, takže nudit se rozhodně nebudete. I zde se můžete ubytovat a vybrat si můžete z Luciferova doupěte či Hotelu Kocourkov. Nebo byste raději přespali u piráta, rybáře nebo hajného Šafránka?

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

zavřít reklamu
×
Reklama