Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

fotografie autora Petr Dostál publikováno 30.04.2024 07:00
Zámek Žleby

Máte v plánu strávit den nebo víkend se svou rodinou či přáteli a zažít plno dobrodružství v rámci různých aktivit? Zajeďte si do Železných hor, kde na vás čeká čistá příroda, pohádkové zámky či tajuplné hrady a zříceniny.

Zámek Žleby o víkendu 4. a 5. května opět ožije dobovými tradicemi a kostýmy. Chcete si užít historickou atmosféru a každodenní život kuchtiček a kuchtíků na zámku? Vyrazte do zámecké kuchyně a ochutnejte něco málo z jejich dobrot.

Zažijte chuť historie

Pokud se o tomto víkendu vydáte na první prohlídkovou trasu zámeckého areálu Žleby, budete moci nahlédnout i do plně zprovozněné zámecké kuchyně, kde na vás budou čekat průvodci v dobových kostýmech, kteří vás seznámí s provozem kuchyně v dobách dávno minulých i s každodenním životem na zámku. Po celý den bude probíhat také doprovodný program, který si užijí zejména rodiny s dětmi. Pokud jste vášniví milovníci historie, určitě uvítáte, že na zámku Žleby můžete nahlédnout i do dalších prostor. V rámci druhého prohlídkového okruhu uvidíte soukromé salony knížecí rodiny Auerspergů. V dalších nahlédnete do zámeckého divadla nebo vystoupáte po 350 schodech do velké zámecké věže. Pokud se rozhodnete strávit den u zámeckého areálu, nezapomeňte navštívit i oboru vzácných bílých jelenů. Kromě nich se tu na vás budou těšit také mufloni, daňci, srnky a divoká prasata.

Objevte kouzlo přírody

Chtěli byste raději vyrazit za trochou přírody? Vydejte se do nedaleké vesnice Třemošnice, která je vzdálená jen 7 km od zámku Žleby a nachází se již v překrásných Železných horách. Navštivte místní 1,5 km dlouhou Lovětínskou rokli se zajímavými skalními útvary a v místním potoce zkuste najít chráněného mloka skvrnitého, který žije jen v té nejčistější vodě. Vysoko nad roklí můžete vyšplhat až na vyhlídku Dívčí kámen. Podle pověsti z této skály shazovala své nápadníky krásná, ale krutá Milada, která se nechtěla vdávat. Výlet ukončete návštěvou zříceniny hradu Lichnice, který byl vystaven již ve 13. století. Pokud budete mít štěstí, objevíte zde i dávno ztracený poklad. Pozor si však dejte na velkého černého psa, který jej hlídá.

Chvilka relaxace u vody

Víkend má být krásný a slunečný, a proto pokud jste otužilí, zamiřte do nedalekého lomu Borek nebo k vodní nádrži Seč. Seč se nachází mezi rozeklanými skalisky, má přírodní pláže a na jejích březích je návštěvníkům k dispozici rozsáhlý rekreační areál. Pokud vám však na koupání přijde přeci jen zima, vydejte se opět po stopách historie, na nedaleké zříceniny hradů Oheb a Vildštejn.

Tajemství středověkého pokladu

Pokud se rozhodnete v tomto kraji zůstat celý víkend, jen 16 km od zámku Žleby se nachází město, ve kterém si spoustu zábavy užije opravdu celá rodina. V Kutné hoře můžete navštívit prohlídku stříbrných dolů, tajuplnou kostnici, chrám sv. Barbory, který je zapsán na světovém seznamu UNESCO a mnoho dalších turistických atrakcí.

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

zavřít reklamu
×
Reklama