Za tajemstvím lázeňského ráje: Putování Karlovými Vary po stopách Karla IV.

fotografie autora Petr Dostál publikováno 29.04.2024 07:00
Karlovy Vary

Začátek května v Karlových Varech se opět ponese v duchu zahájení lázeňské sezony. Navštivte toto lázeňské město ve dnech 3.- 5. května a osobně se setkejte s významným českým panovníkem, Karlem IV., který před více jak 650 lety založil toto město, které je dodnes po celém světě známé svými léčivými prameny.

Po celé tři dny si v Karlových Varech budete moci užít doprovodný program, který zaujme celou rodinu. Milovníci historie ocení středověký řemeslný jarmark, průvod a hostinu Karla IV., i historické ležení. Pokud toužíte po odpočinku, dopřejte si relaxaci s lázeňskou oplatkou a douškem léčivé vody v nově otevřeném pavilonu v budově Císařských lázní. Po celý den vás budou doprovázet nejrůznější hudební představení, ať už to jsou středověcí muzikanti, muzikál Čas růží či hudební skupina Žlutý pes, která vystoupí v pátek večer 3. května. Rodiny s dětmi pak ocení zejména zábavné dětské dílničky umístěné v různých částech města. A až vás přestane bavit lázeňská atmosféra, vyrazte do přírody, která Karlovy Vary obklopuje.

Královský výhled aneb vyhlídka Karla IV.

Samotnému panovníkovi je dokonce věnována krásná vyhlídka v lesích zhruba jeden kilometr od centra města. Tato nejstarší karlovarská novogotická vyhlídka, v podobě minaretu, byla postavena již v roce 1876 a je přesnou kopií rozhledny v severoněmeckém Schleswigu. Rozhledna však tehdy nesla jméno jiného panovníka, císaře Františka Josefa, a lázeňským hostům byla zpřístupněná o rok později. Jméno českého krále získala až po druhé světové válce. Dnes je volně přístupná a pohodlně k ní dojdete lesními pěšinami po žluté turistické trase od Poštovního dvora. Pokud nemáte rádi kopce, vyjeďte lanovou dráhou do mezistanice Jelení skok, ze které je to již jen 770 m po žluté značce.

Lanovkou k rozhledně Diana

Jedním ze symbolů Karlových Varů a velmi navštěvovaným turistickým místem je rozhledna Diana, mohutná cihlová rozhledna s krytým dřevěným ochozem. Nejjednodušeji k ní vyjedete lanovou dráhou. Pokud jste milovníky turistiky, vystoupejte k ní po modré turistické značce nebo zvolte lázeňskou cestu č. 13. Už od 19. století turisté tvrdili, že právě z tohoto vrchu je ten nejkrásnější pohled na město, proto byste si toto místo neměli nechat ujít. Menší návštěvníci u rozhledny ocení dětské hřiště, Minizoo nebo zde mohou navštívit Motýlí dům.

Za bublající sopkou

Až budete lázeňské město opouštět, udělejte si ještě jeden malý výlet do nedaleké přírodní rezervace Soos, které se přezdívá český Yellowstone. Užijte si den v prazvláštní měsíční krajině plné rašelinišť a bublajících jezírek. Celým parkem vás provede naučná stezka, dlouhá 1,2 km, která vede po dně dávno vyschlého jezera.

Mohlo by Vás zajímat

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

zavřít reklamu
×
Reklama