Nejoblíbenější španělská jídla: cestování prochází žaludkem

fotografie autora Jan Nováček publikováno 29.05.2023 21:03
Španělsko

Jste také fanoušky Hispánie? Potom dobře víte, že se pyšní kromě nádherné přírody a skvostných architektonických památek také svou tradiční gastronomií.

Španělsko má několik velmi atraktivních regionů a každý z nich přispěl do národní kuchyně něčím zajímavým. Chcete poznat tuto prosluněnou zemi i na talíři? Pojďte si s námi projít originální jídla, která se vyvíjela už od antických časů. Hodně do zdejší kuchyně přispěl i maurský vliv, zapomínat se nesmí ani na extra panenský olivový olej. Důležitou roli hrají ryby, ale také vepřové. A bez čerstvého koření bychom se určitě neobešli!

Španělsko opravdu hraje všemi barvami

Pokud chcete potěšit vyhlášené gurmány, španělská národní kuchyně je jedním z kandidátů. Proč? Jednoduše, pestrobarevná mozaika na talíři přitáhne pozornost ještě před tím, než se zasedne k obědu. Středomořská strava je obecně zdravá a lehká, ale staví také na kreativitě šéfkuchaře. Španělsko je typické díky polévce gazpacho, která je pro letní vedra vítaným osvěžením. Připravuje se z rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny, nechybí v ní olivový olej, špetka soli a cibule. Vlastně má podobné složení jako zeleninový salát. Podobnou polévkou je také salmorejo, pro milovníky rajčat jsou tyto recepty ideální. Rozhlédněme se ale ještě dál!

Nejoblíbenější španělská jídla: cestování prochází žaludkem

Paella, sušená šunka a další speciality

Další specialitou Španělska je třeba bramborová omeleta tortilla de patatas, která hraje většinou roli předkrmu. Za vyhlášenou pochoutku napříč kontinenty platí sušená šunka jamón iberico (nebo také jamón serrano). Jaký je mezi nimi rozdíl? Iberico je z černých vepřů, serrano zase z bílých. Výroba je zdánlivě snadná, stačí syrová vepřová kýta, horské ovzduší a sůl, ale v širším smyslu slova jde o umění, které se zdokonaluje už po desítky generací. Zrání probíhá i dva nebo tři roky, záleží na řadě okolností. Zapomenout nesmíme na oblíbenou paellu, pokrm z rýže, který pochází v okolí Valencie. Maso, mořské plody, zelenina, pokud jde o výsledný poměr směsi, určuje ho také region. Základními surovinami jsou kuřecí nebo rybí vývar, červená paprika pokrájená na kostičky, zelený hrášek a také cibule, česnek a šafrán, které dodají chuti. Paella se připravuje ve velké pánvi, na porcích se nešetří.

Nejoblíbenější španělská jídla: cestování prochází žaludkem

Ve Španělsku milují také tapas

Tapas bary jsou populárním tématem po celé zemi. Totiž, abyste rozuměli, tapas jsou jednohubky, které se podávají k neformálnímu posezení s přáteli. Mohou mít tisíc různých podob, od jednoduché v podobě kousků sýra, oliv a ořechů, až po ančovičky, klobásky a další dobroty. Pokud tedy jde o španělskou kuchyni jako celek, užijí si v ní skuteční gurmáni, ale i zastánci zdravého životního stylu. Obsahuje totiž řadu zdravých pokrmů, zakládá si na luštěninách, čerstvých salátech a olivovém oleji, který je i pro naši kuchyni stále častějším doplňkem. Jídlo ve Španělsku je zážitkem plným barev, určitě nezapomenete na klasické tortilly, sýr Machego, masové kuličky Albondigas nebo také víno, které na stole nesmí chybět. Španělsko je totiž jedním z největších světových vývozců tekuté révy.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Mandelinka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit mandelinky bramborové přírodní cestou. Vyzkoušejte účinný postřik

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Jan Nováček

2 účinná domácí hnojiva na rajčata a okurky, která zvýší úrodu – vyrobíte si je téměř zdarma

zavřít reklamu
×
Reklama