Pastevečtí psi na toulkách po evropských horách: nepostradatelní horští hlídači

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 21.03.2024 07:00
pastevečtí psi

Prastará tradice je i v dnešní digitální době stále hojně využívána nejen v evropském pohoří. Na vlastní oči tak můžete spatřit mohutná psí plemena střežící početná stáda hospodářských zvířat.

Věrnost svému stádu nade vše

Na toulkách po evropských horách a národních parcích se lze setkat se skutečnými horskými strážci. Robustní těla se spoustou jizev svědčí o jejich nelehkém životě plných těžkých soubojů. Tato plemena pasteveckých psů jsou na drsný život navyklá a přizpůsobená. Jejich stádo oveček je pro ně vším a jsou ochotni za ně bojovat do posledních sil. Správně vychovaný pes na lidi neútočí, ovšem jeho přítomnost v blízkosti svého stáda nenechá bez povšimnutí.

Hlídání, práce na celý život

Mezi nejčastější používané rasy patří například pyrenejský horský pes, maremmský pes, mastif, kavkazský ovčák, border kolie a mnoho dalších. Tato plemena jsou různá a jen některé druhy se hodí do oblastí s vyšším výskytem turistů. Co však mají společného, je věrnost svému stádu, se kterým tráví 24 hodin denně. Jejich klidná a vyrovnaná povaha se pro tento úkol nesmírně hodí. Lovecký instinkt je výchovou, ale částečně i geneticky potlačen, avšak neváhají ani vteřinu, aby ochránili své stádo. Jejich hlavními nepřáteli jsou smečky vlků, lišky, či obávaný predátor medvěd hnědý. 

Ovce v horách

Důležitá je výchova

Základem správného strážce stáda je jeho výchova, která vyžaduje velkou dávku trpělivosti a důslednosti. Již od mladého štěněte je důležitý kontakt s hospodářskými zvířaty, aby mezi nimi vznikl silný vztah. Rovněž akceptování cizích lidí je zásadním faktorem. Podle velikosti stáda se doporučuje i přiměřený počet hlídačů. Ve většině případů se tak jedná o několik jedinců, kteří se navzájem podporují v těžkých situacích. Ochrana huňatých svěřenců není jejich jediným úkolem, svou důležitou roli hrají také při přesunu zvířat, kdy svými zásahy koordinují celé stádo. Pomalejší kusy popohání a tuláky zase rychle navrátí mezi ostatní.

Setkání s turisty

Na kontakt s lidmi jsou tito psi zvyklí, což ovšem neznamená, že je v poklidu nechají projít. Pokud je možnost, je lepší se stádu raději vyhnout, zvláště když není přítomen pastevec, kterého jediného na slovo poslouchají. V případech, kdy je nezbytné kolem nich projít, připravte se na jejich intenzivní zájem doprovázený většinou vrčením a hlasitým štěkáním. I když k útokům na turisty nedochází, celá situace bývá velmi nepříjemná. V dostatečné vzdálenosti zájem psů o nevítaného návštěvníka zcela opadá, jako by tam nikdy nebyl. Mimo stádo se z většiny hlídačů stávají velmi přítulní tvorové, ovšem nedoporučuji je krmit, vzhledem k jejich apetitu se poté mění na neodbytné vetřelce.

Mohlo by Vás zajímat

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

Sazenice
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na sazenice rajčat, paprik a okurek, které zajistí úrodu na rozdávání

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

zavřít reklamu
×
Reklama