Sedlčanskem nejen po stopách Vesničky mé střediskové

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 30.03.2024 08:00
Vesnička má středisková

Málokterý film v českých luzích a hájích rezonuje tolik jak Vesnička má středisková Jiřího Menzela. Opakovaně se na něj díváme. Lokality, kde se natáčel, patří k zajímavým a oblíbeným výletním tipům.

Kochejte se krajinou

Po vzoru Rudolfa Hrušínského se budete kochat. Zamiřte do vesničky Křečovice na Sedlčansku, která je hlavním dějištěm filmu. Rozhodně stojí za to si vesničku pomalu a v klidu projít a zavzpomínat na známé filmové scény. Mimochodem statek a další kouty vesnice nejsou jediným turistickým magnetem. Narodil se zde také slavný hudební skladatel Josef Suk. Ačkoliv ho osud zavál do různých končin, on sám vždycky rád do rodné vesnice zamířil. Můžete tady navštívit jeho pamětní síň. Pochopitelně, že stojí za to projít se i po okolí, kudy jezdil Rudolf Hrušínský coby doktor ve svém autíčku. Ať už pojedete také autem, nebo zvolíte jako dopravní prostředek kolo či svoje vlastní nohy, čeká vás opravdu hezká, členitá krajina plná lesíků, luk, kopců i rybníků. Není divu, že při takové projížďce doktor leckdy zapomenul dávat pozor, co se děje na silnici.

Směrem na rybník i větrný mlýn

Ovšem Křečovice a okolí nejsou jedinou zajímavou lokalitou, do které byste se měli při svých cestách podívat. Určitě byste měli zavítat do Sedlčan, kde vás upoutá například gotický kostel svatého Martina. Když se vydáte z města severním směrem, narazíte na rybník Musík. Jde o největší rybník ve zdejší oblasti a dílo slavného rybníkáře Jakuba Krčína. Ještě kus dál pak uvidíte dominantu – zbytek větrného mlýna v Příčovech.

Mlýn v Příčovech

Kdysi patřil k největším v Evropě, dnes z něj zbylo ale jenom torzo. Snad ho mohl nechat postavit právě Krčín, případně rod Lobkoviczů, který vlastnil panství později. V krajině vás upoutá na první pohled. Jděte ještě dále a dorazíte do vesnice Křepenice, kde si známý rybníkář postavil svoji tvrz Nový hrádek Krčínov nad Křepenicí. Okopíroval rožmberskou stavbu zámku Kratochvíle. Protože všechno stihl postavit velice rychle, všichni ho považovali za spolčence ďábla. Tvrz ale není přístupná.

Vzhůru do skanzenu

Když pojedete nebo půjdete ze Sedlčan naopak druhým směrem, tedy na jih, můžete obdivovat další dominantu zdejšího kraje, a to hrad Vysoký Chlumec. Přístupný návštěvníkům ovšem také není. Abyste nebyli škodní, navštivte alespoň Muzeum vesnických staveb středního Povltaví – skanzenu Vysoký Chlumec, Najdete tu spoustu lidových vesnických chalup pocházejících z doby od 17. až po přelom 19. a 20. století. Bývají tu i různé akce předvádění lidových zvyků, řemesel apod. Hezký je rovněž zámek Červený Hrádek u Sedlčan vzdálený asi kilometr východním směrem od města. Občas se v něm konají koncerty, jinak není přístupný, ale za návštěvu stojí přilehlý anglický park.

Mohlo by Vás zajímat

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

Okurky
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování okurek: Několik tipů našich babiček pro získání bohaté úrody a rostlin bez plísní

Slimák
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Slimáci na zahradě: Jak se jich zbavit? Vyzkoušejte 3 funkční způsoby, se kterými ochráníte úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama