Protržená přehrada v Bílé Desné: Kráčejte po stopách největší vodní katastrofy v Čechách

fotografie autora Petr Dostál publikováno 10.02.2024 08:00

Speciálním druhem turistiky jsou návštěvy míst spojených s nějakou tragédií. Vám se nic neděje a vychutnáváte si hrozivou atmosféru místa. Příkladem je vodní nádrž Bílá Desná v Jizerských horách.

Místo pro temnou turistiku

Temná turistika, tedy návštěvy míst spjatých s různými neštěstí, zažívají v současnosti žně. Nejspíš nemáte tušení, o čem je řeč, a přitom jde o jednu z největších tragédií v našich moderních dějinách. Katastrofu, při které se 18. září 1916 protrhla hráz přehrady Bílá Desná v Jizerských horách. Do Jizerek se můžete podívat i v zimě, jejich scenérie a sjezdovky i běžecké tratě lákají aktivní sportovce. Pokud ale nebude zrovna dostatek sněhu, abyste sjížděli bílé pláně, můžete se zaměřit právě na v úvodu zmíněný druh turistiky a zajet se podívat do Bílé Desné. Připomenete si, že voda a její působení má zkrátka nad námi lidmi navrch a musíme ji respektovat. 

Údolí spláchne 20 metrová vlna 

Co se tehdy vlastně stalo? Přeneseme se o více než století zpátky. Přehrada Bílá Desná byla nedávno dostavěna. V ostrém provozu funguje zhruba deset měsíců. Kalendář ukazuje 18. září 1916. Odpoledne toho dne si dva lesníci dělníci, kteří jdou kolem přehrady, všimnou, že z hráze teče voda. Zamíří za hrázným a ten okamžitě shání správce stavby inženýra Emila Gebauera. Ten rozkáže otevřít přehradní uzávěry. Hodiny ukazují 15.30. Jenže tou dobou už se dírou v tělese hráze voda doslova valí společně s množstvím písku a kamení. Všichni tři – hrázný a oba dělníci – se zuřícího živlu leknou a místo aby uzávěry správně otevřeli, raději utečou. V 16 hodin pošta varuje majitele firem sídlících pod přehradou před náporem vody. Uplyne čtvrthodina a už je jasné, že se hráz zcela protrhla. Nikdo netuší, co se děje. Údolí vzápětí spláchne 20 metrů vysoká vlna vody a zdejší obyvatelé před ní utíkají na poslední chvíli. 

Obec Desná

Památník a naučná stezka 

Do Desné se vodní masa přivalí v 16.40 hodin a bere s sebou všechno, co má při cestě. Kmeny stromů, kameny. Řádění trvá půl hodiny, pak už je přehrada prázdná. Živlu padne za oběť 65 lidí. Nenávratně zničí 33 domů, dalších 69 poškodí. V dalších letech probíhá soudní proces. Na lavici obžalovaných stane stavitel přehrady a projektanti. Nakonec ale soud dospěje k závěru, že šlo o nešťastnou shodu okolností. Podle dnešních názorů nebylo místo vůbec vhodné pro takové vodní dílo. Do dnešních dnů jde o největší katastrofu spojenou s přehradou na našem území. V Desné si můžete dnes prohlédnout památník katastrofy, který tu byl odhalen 10. října 1937. Projít si můžete zdejší naučnou stezku a výlet rozhodně stojí za to absolvovat i teď v zimě. Mimochodem v roce 1996 v souvislosti s 80. výročím protržení hráze byla přehrada vyhlášena kulturní památkou. 

Mohlo by Vás zajímat

Česnek
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Důvody, proč česneku žloutnou listy: A jak úrodu zachránit

Hortenzie
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

Orchidej
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení orchidejí je zásadní. Po kterém hnojivu budou krásně kvést?

zavřít reklamu
×
Reklama