Zámek ve Versailles: Honosné sídlo královského rodu

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 28.04.2024 08:00
Versailles

Na cestách po Francii rozhodně stojí za návštěvu také velkolepé sídlo tehdejšího panovníka Ludvíka XIV. Jeho místnosti, po strop vyzdobené uměleckými klenoty, i nekonečně rozlehlé zahrady v návštěvníkovi zanechají velmi silný zážitek.

Původně lovecký zámeček

V 17. století byla Versailles malá vesnice obklopená močály a lesy plných divoké zvěře. A právě to přimělo tehdejšího panovníka Ludvíka XIII., aby zdejší pozemky odkoupil a postavil zde malý lovecký zámeček.

Kompletní přestavba trvala 50 let

Mezi lety 1661-1670 jeho syn Ludvík XIV. začíná s velkolepou přestavbou zámečku na honosnou rezidenci, na jejímž konci bude stát chlouba tehdejšího architektonického umění. Na dosažení cíle je najmuto 20 000 dělníků a povoláni jsou nejvýznamnější architekti. V roce 1688 je zámek z velké části dokončen a může se pyšnit více než 100 místnostmi vykládané zlatem a benátskými zrcadli. Samozřejmě nechybí ani největší umělecká díla své doby.

K zámku je rovněž vytvořena zahrada obřích rozměrů s několika vodními kanály a více jak 250 000 stromy. V jejím středu se pyšní 1 kilometr dlouhá promenáda. To vše slouží jako domov královské rodiny a jejího početného dvora.

Temná strana zámku

Jak to však bývá, každá mince má dvě strany a ani Versailles není výjimkou. Jeho nákladný provoz vysává z královské pokladnice každý rok až 25 % všech financí a brzy se stává trnem v oku nespokojenému lidu. Navíc tehdejší hygienické podmínky jsou v zámku téměř katastrofální. Splachovací záchody neexistují a počet latrín je zoufale nedostačující. Svou potřebu početné služebnictvo vykonává v přilehlých zahradách, ve kterých se rychle šíří nesnesitelný zápach. I přes tyto dnes již neakceptovatelné nedostatky se zámek ve Versailles rychle stává středobodem celé Francie, ve kterém se konají nejdůležitější vládní rozhodnutí, ale i koncerty či baletní vystoupení.

V roce 1789 je ze zámku královská rodina vyhnána a ten začíná pomalu chátrat. Před jeho zbouráním je zachráněn Ludvíkem Filipem Orleánským. V pozdějších dobách se na celkové rekonstrukci největší mírou podílí i mecenáš J.D. Rockefeller.

Současný zámek

Dnes tak může návštěvník obdivovat toto překrásné dílo téměř v jeho původní podobě. Uvnitř zámku je největší atrakcí velký zrcadlový sál nebo královská kaple. Zámecká zahrada zase nabízí dlouhé procházky po pískových cestičkách podél vodních kanálů a jezírek. Spatřit tak můžete velké množství zdobených fontán, kašen a soch. Tou nejvýznamnější je socha panovníka Ludvíka XIV.

Kdo by již byl procházkami po rozlehlých zahradách unaven, za menší poplatek lze využít jízdy v elektrickém vozítku či si dopřát občerstvení v jednom z mnoho zahradních posezení. Vstup do okolí zámku není zpoplatněn.  

Mohlo by Vás zajímat

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

Orchidej
publikováno 9. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co znamenají žluté listy a lepkavé kapičky na orchideji?

zavřít reklamu
×
Reklama