Karavaning se čtyřnohým kamarádem

fotografie autora Petr Dostál publikováno 17.02.2024 07:30
cestování se psem

Jednou z výhod cestování v karavanu je i fakt, že odpadají problémy se sháněním ubytování, kde jsou přátelští nejen k vám, ale i vůči vašemu psovi. Přesto je potřeba vybavit karavan všemi potřebnými věcmi pro vašeho mazlíčka.

Pes v karavanu

Pokud je karavan váš a se psem takto vyrážíte často, problémy nelze očekávat. Pokud je ale pro psa karavan cizím prostředím a není na něj příliš zvyklý, bude důležité mít s sebou věci, které mu připomenou domov a uklidní jej. Může jít o pelíšek, malou boudu nebo prostě jen deku, kterou důvěrně zná.

Pokud je cestování pro psa novinkou, není od věci podniknout s ním nejprve několik kratších výletů a teprve potom vyrazit na skutečně dlouhou cestu na dovolenou. Po cestě také svému mazlíčkovi dopřejte dostatek přestávek, buďte k němu v tomto ohledu štědřejší než sami k sobě.

A pozor, při vlastní cestě karavanem ho chraňte před přímým sluncem. Bez ohledu na to, zda je zapnutá klimatizace, přímé slunce může vést u psa k přehřátí a úžehu. Hodit se bude také odměna za absolvovanou cestu, která mu pomůže vyhlížet další etapu vašeho putování s radostí a nadšením, nikoliv se strachem a stresem.

Slunečník

Jak si psa zajistit

V mnoha kempech narazíte na to, že je v nich zakázáno volné pobíhání psů. V takovou chvíli je třeba psa přivázat. Ale k čemu? I na to naštěstí výrobci kempingových doplňků myslí. Dostupné jsou například přivazovací kolíky, které jednoduše zabodnete do země stejně jako ty stanové. Druhou možností jsou potom držáky, které se jen položí na zem, a vy je zatížíte kolem svého karavanu. V obou případech je pes zajištěný a jedná se určitě o lepší řešení než se pokoušet psa vázat třeba k lehkému kempingovému stolku.

Ochrana před sluncem a horkem

I když to nemusí být tak úplně pravidlem, s karavanem se vyráží na cesty přece jen nejčastěji v létě. Může proto snadno nastat situace, že budete kempovat v místě, kde není prakticky žádný stín, který by pejskovi ulevil od parného horka. V takovou chvíli se hodí například chladící podložka nebo psí lehátko se stříškou. Bude samozřejmě záležet i na velikosti vašeho psa, podle kterých budete tyto doplňky vybírat. V noci se zase může hodit termoizolační podložka pro případ, že bude pes nocovat venku.

Na ochlazení psa, ale také na jeho očistu je velkým pomocníkem mobilní sprcha. Ta může fungovat buď na baterie, nebo je vybavena zástrčkou do 12 voltové zásuvky.

Další věci, bez kterých se pes neobejde

Do karavanu samozřejmě nesmíte zapomenout sbalit také krmivo, misky nebo oblíbené hračky vašeho mazlíčka. A protože v létě je všude plno hmyzu, hodit se může i miska s víkem, které si pes otevírá sám prostřednictvím pohybového senzoru. I takové jsou v dnešní době k sehnání.

Závěr

Není žádný důvod bát se cestování v karavanu se psem. Naopak, tento způsob cestování je pro psa tím prakticky nejlepším možným. Stačí jen pořídit si několik málo doplňků a váš psí kamarád se bude mít na cestách jako v bavlnce.

Mohlo by Vás zajímat

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

zavřít reklamu
×
Reklama