Hlavní město jako na dlani. Kde najdete ty nejkrásnější výhledy na Prahu?

fotografie autora David Vanda publikováno 22.04.2024 07:00
Praha

Stověžatá Praha nabízí nespočet výhledů na její pamětihodnosti. Pokud tedy nemáte strach z výšek, určitě byste si neměli nechat ujít výšlap na některou v níže uvedených vyhlídek.

Již při prvním pohledu na historické centrum Prahy vás ohromípočet věží, které naše hlavní město proslavily po celémsvětě. Některé z nich nabízí skutečně unikátní výhledyna samotné město či nejbližší okolí.

Praha, město stovek věží

Jednímz prvních míst, které vám v tomto ohledu můžemedoporučit navštívit, je astronomická věž barokní částiKlementina. Dostat se sem můžete i v rámci prohlídek, kterévám mimo jiné představí i místní knihovnu, která patří mezinejkrásnější na světě. Jen o kousek dál najdete dvojiciMalostranských mosteckých věží, vstupní bránu na Malou Stranu.Na druhé straně je pak Prašná brána, jedna z ikonickýchpamátek celé Prahy, kudy do města vjížděli čeští králové.Ve výčtu slavných věží pak nesmí chybět ani Velká jižnívěž katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Cestou na niuvidíte také největší a nejtěžší zvon v celém Česku, zvonZikmund, který je starý více než 400 let a váží 15 tun.Z klasických rozhleden pak zmíníme například Petřín,odkud se vám skutečně otevře výhled na celou Prahu.

Krásná panoramata vám nabídnou i rozhledy zestřech slavných domů

Zakrásnými scenériemi nemusíte vyšlapat stovky strmých a točitýchschodů ve věžích. Zajímavým tipem na rozhled po okolí jenapříklad střecha Národního zemědělského muzea s měkkýmtrávníkem, bylinkovou zahradou a loukou pro piknik. Ze zdejšíterasy můžete obdivovat například Hradčany či již zmíněnouPetřínskou rozhlednu. Pokud navštívíte neobvyklý Tančícídům, můžete se také nechat zavést až na jeho střechu, kde vásoslní historická kopule Národního muzea či plochá střecha DomuRadost, prvního pražského mrakodrapu z roku 1934. Jedním zeskrytých pokladů přímo v centru je pak střecha paláceLucerna nedaleko Václavského náměstí. Ta aktuálně procházírekonstrukcí, během jara by však měly být práce dokončeny, amísto se tak snad brzy stane novým kulturním a společenskýmcentrem v samém srdci Prahy.

Máte strach z výšek? Pak si zamilujetepražské parky

Aťuž vás výhledy z nejvyšších bodů Prahy lákají nebo ne,neměli byste se připravit o krásný zážitek z návštěvymístních parků a zahrad. V těchto oázách klidu se vámmnohdy nabídne ještě malebnější pohled na metropoli nežz jejích nejvyšších bodů. Pod Petřínskou rozhlednou senapříklad nachází kilometry cestiček plných zákoutí avyhlídek z nezastavěné části Prahy. Na opačné straněVltavy se pak nad řekou tyčí Vyšehrad, nejstarší sídlo českýchknížat, odkud pořídíte ty nejkrásnější fotografie. Za zmínkustojí také Letenský part, kde se kromě procházky s výhledemna město můžete i vydatně občerstvit ve stínu místníchstromů.

Možnostípoznávání Prahy seshora i zdola je skutečně neomezeně mnoho, azáleží jen na vás, jaké stránky naší metropole se rozhodneteprozkoumat.

Mohlo by Vás zajímat

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

zavřít reklamu
×
Reklama