Lužická padesátka: dálkový pochod i ultramaraton s více jak padesátiletou tradicí.

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 06.04.2024 09:15
Lužická padesátka

První oficiální kroky slavného pochodu byly započaty již roku 1972 a jeho tradice se drží dodnes. Tato akce na severu Čech zve milovníky pohybu všech věkových kategorií.

4. května letošního roku se uskuteční již 53. ročník legendárního dálkového pochodu divokou a krásnou přírodou Lužických hor. Zároveň je akce označena jako horský ultramaraton a zve i všechny milovníky vytrvalostních běhů. Zázemí bude stejně jako minulý rok v prostorách kempu Kristýna v Hrádku nad Nisou, odkud celý pochod startuje a zároveň zde i končí.

Na výběr z několika vzdáleností

Účastník si může vybrat hned z několika nabízených tras, tu nejkratší na 8 km přezdívanou "kočárková", až po tu nejdelší "královskou" na 50 km. Čtyřnozí kamarádi jsou na Lužické 50 vítanými hosty. Celou akci bude doprovázet pestrý program nejen pro ty nejmenší. Opékání buřtíků už k Lužické padesátce prostě patří a ani tento rok tomu nebude jinak.

Na skok k našim sousedům

Všechny trasy vedou CHKO Lužických hor a zavedou vás na jejich nejkrásnější místa. Na těch kratších navštívíte okolí kempu Kristýna či nedalekou rozhlednu na Popově skále a na těch delších se podíváte až k našim německým sousedům do nádherného okolí hradu a kláštera Oybin. Pokochat se tak budete moci i výhledem z vyhlídky Scharfenstein nebo Töpfer.

Oybin

Trasy jsou skvěle značeny a čeká vás na nich několik občerstvovacích stanic, na kterých vám bude k dispozici nejpotřebnější sortiment v podobě ovoce, sladkostí a nápojů. Zároveň slouží jako kontrolní body trasy, kde obdržíte do kartičky příslušné razítko.

Na pohodu, či v závodním tempu

Ambiciózní jedinci mohou poměřit své síly s ostatními účastníky. Pro první tři nejrychlejší borce z každé trasy jsou v cíli připraveny malé ceny a slavnostní vyhlášení. Výjimkou je distance na 8 kilometrů, na které se nezávodí. Ta je opravdu určena výhradně ke konverzačnímu tempu. Padesáti kilometrová trasa náročným terénem však prověří i zkušené běžce. Pokud jsou vaše plány závodní, registrace začíná již od 5 hodin ráno a se startem o hodinu déle. Pokud se chcete v klidu projít a pokochat místní krajinou, start v 6 hodin není nutný a můžete vyrazit klidně o něco déle.

Pochod jako památka

Historie pochodu sahá do roku 1972, kdy na zcela první pochod vyrazilo 144 účastníků a položilo základ této významné turistické akce. Následně se akce stala uctěním památky hrádeckého sportovce Luďka Simandla, který zemřel ve věku 41 let a byl jejím zakladatelem. Účast v posledních ročnících výrazně přesahuje tisíc přihlášených a jeho popularita stále roste.

Pokud si chcete užít osamocenou přírodu, vyražte začátkem května na procházku srdcem Lužických hor.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování okurek: Několik tipů našich babiček pro získání bohaté úrody a rostlin bez plísní

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

Orchidej
publikováno 9. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co znamenají žluté listy a lepkavé kapičky na orchideji?

zavřít reklamu
×
Reklama