Temný turismus: Je libo strávit dovolenou na místě tragédie?

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 08.04.2024 07:00
Hřbitov

V posledních letech se k oblíbeným cílům výletů a dovolených řadí také destinace, kde se odehrály tragické události a zemřelo mnoho lidí. Třeba koncentrační tábory či místa živelních katastrof.

Nejen radostné zážitky 

Termín temná turistika pro výběr destinací s puncem smrtí použila jako první roku 1996 dvojice vědců Malcolm Foley a John Lennon. Jde o cestování zaměřené především na místa, ke kterým se váže nějaká velká tragédie. Namátkou například koncentrační tábor v Osvětimi či místo černobylské jaderné havárie. Nebo také destinace, kde proběhlo zemětřesení s vysokými ztrátami na životech nebo jiná katastrofa. Proč míří tolik lidí právě tam? Řekli bychom si, že dovolená by měla být zdrojem radostných zážitků, ne vzpomínkou na nějaké tragédie, které nás povedou k trudným myšlenkám. Přesto lidi chtějí ve svém volném čase vychutnávat i takové věci, byť nejde o kladné prožitky. 

Místa bitev i hřbitovy 

Pokud jde o cíle temné turistiky, mohou být skutečně velmi pestré. Třeba místa dávných válečných bitev. U nás se namátkou třeba roku 1805 odehrála slavná bitva tří císařů u Slavkova, ale není samozřejmě jediná. Jde i o mnohé jiné dějinné zvraty, ať už ze starší či modernější historické doby. Významným momentem jsou také japonská města Hirošima a Nagasaki, na která byly na sklonku 2. světové války shozeny atomové bomby. I sem každoročně jezdí spousta lidí. Někdo se pro změnu zase vydává rád na hřbitovy nejen u nás, ale i po celém světě. Putuje nejen po místech odpočinku svých předků, ale zajímá se o hroby slavných osobností, hrobovou architekturu, charakter a podobu hřbitovů. To je třeba také zajímavá kapitola historie, která ilustruje všední život každé doby.  

Temný turismus: Je libo strávit dovolenou na místě tragédie?

Žene nás zvědavost

Vědci zkoumali, proč si taková tragická místa k návštěvě vlastně vybíráme. V posledních letech mají podobné lokality opravdu zvýšenou návštěvnost. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o nějakou zvrhlou chuť kochat se cizími tragédiemi, ale skutečnost rozhodně není takhle jednoduchá.  Podle odborníků nás k tomu vede hlavně zvědavost, touha vidět něco nového. Vzdělávat se, ujasnit si historické souvislosti. Jde také o to prožít dost silné emoce. Vychutnat si nějaký opravdu velmi autentický zážitek a ten bývá s podobnými místy spojován. Většina lidí totiž samozřejmě nezůstane v klidu, když vidí třeba osvětimský památník nebo připomínku zničení newyorských dvojčat. Musíme ovšem dodat, že popisovaná lidská zvědavost, která temné turisty táhne, není žádnou novinkou pod sluncem. Existovala už dávno, třeba ve středověku davy lidí přitahovaly veřejné popravy. 

Mohlo by Vás zajímat

šermíři
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Karel IV. slaví narozeniny. Nebo si raději dáte historickou bitvu?

Hortenzie
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

zavřít reklamu
×
Reklama