Vaše první cesta: vykročte vstříc nekonečnému dobrodružství

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 29.03.2024 07:30
Vaše první cesta: vykročte vstříc nekonečnému dobrodružství

Tak nějak cítíte, že současný život vás příliš nenaplňuje a chtěli byste od něj trochu víc? Chcete zkusit něco, o čem tajně celý život sníte? Pokud je to právě cestování, níže je několik rad do úplného začátku.

Kratší cesta jako zkouška

Chystáte se na vaši první cestu a máte v plánu cestovat s partnerem nebo dokonce s celou rodinou? Pak za zkoušku stojí vyrazit poprvé na trochu kratší dobu. Během ní zjistíte, jaká drobná úskalí život v omezeném prostoru s více osobami přináší. 

Výhodou kratšího cestování je rovněž vaše zaměstnání. Zdali o vás zaměstnavatel opravdu stojí, několika týdenní absenci vyřeší například neplaceným volnem, či prací na dálku. Také nemusíte ukončovat nájemní smlouvu ve vašem bytě a nečeká vás po návratu hledání nového.

Vstříc velkému dobrodružství

Pokud jste však pevně rozhodnuti odjet na dobu delší, jděte do toho naplno. A i když se vše bude zdát jako obrovský krok z vaší komfortní zóny, nemějte obavy. Všechna nejistá rozhodnutí vám tahle cesta bude každou minutu vracet v té nejkrásnější podobě. 

Vaše první cesta: vykročte vstříc nekonečnému dobrodružství

Našetřete nějaké ty korunky

Absence v zaměstnání vám samozřejmě udělá mezeru ve vašich financích, proto je nutné si nějaké peníze předem našetřit. Byli jste někdy letecky na týdenní dovolené u moře? Pak vám vydané finance při tomto způsobu cestování pokryjí klidně i dva měsíce. Jak jsem již v nedávném článku uváděl, budete mile překvapeni, na kolik vás tento výlet vyjde. A kdybyste si přeci jen potřebovali na cestách přivydělat nějakou tu kačku, možností je několik. Mnoho zemí nabízí práci na různých farmách, například pro sběr ovoce nebo zeleniny. Práci si je možno domluvit předem na různých webech nebo přímo na místě. Rovněž se vyplatí před odjezdem zeptat se bývalého zaměstnavatele o případnou brigádu na dálku. V mnoha případech si je totiž nadřízený vědom vašich znalostí a vyjde vám vstříc.

Nebojte se oslovit sponzory

Hodilo by se vám na cestu pár kousků pěkného a kvalitního oblečení? Zkuste oslovit nějaké outdoorové firmy jako vaše potenciální sponzory. Napište stručný dopis, kam se chystáte, co máte v plánu navštívit a obešlete regionální i celorepublikové firmy. V případě jejich zaujetí vaší cestou či příběhem s nimi můžete uzavřít zajímavou smlouvu. Za materiální dary ve formě oblečení, vybavení, jídla atd. očekávají reklamu jejich výrobků na vašich sociálních sítích. Pro vzájemnou spokojenost je tak nutné být v této oblasti aktivní. Faceboook, Instagram, či cestovatelský blog se budou hodit.

Vaše první cesta: vykročte vstříc nekonečnému dobrodružství

Vytrvejte ve svém rozhodnutí

Jestli máte děti školou povinné, je nutné zažádat ředitele školy o domácí výuku. Vzhledem k dlouhým časovým lhůtám pro několik vyjádření začněte s touto povinností dostatečně s předstihem. Někdy příště si toto téma rozepíšeme detailně. 

Na první místo však bez pochyb patří vaše pevné rozhodnutí změnit svůj dosavadní život. Pokud se to stane vaším vysněným cílem, nic vás už nemůže na této cestě zastavit. Naopak budete překvapeni, jaké pozitivní věci se vám začnou dít pro váš odjezd. Samozřejmě najdou se tací, kteří nad vaším rozhodnutím budou kroutit hlavou a možná to budou i vaši nejbližší, ale jejich názory se nenechte odradit. Bohužel život v jistotách a zajetých kolejích je pro mnoho lidí stále ještě jasně daná šablona. 

Pamatujte však, že na sklonku života lidé nelitují věcí, které udělali, ale těch, které nikdy nezkusili.  

Mohlo by Vás zajímat

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

Hrad Okoř
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

Mario Kart
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Plošného stahování z trhu se dočkalo i dětské vozítko z populární hry Mario Kart

zavřít reklamu
×
Reklama