Jedna z nejhezčích zřícenin hradu v ČR láká na noční prohlídky nebo vstupné zdarma

fotografie autora Jan Nováček publikováno 16.04.2024 07:30
Helfštýn

Jaro je tu, s ním přichází teplé počasí, které je jako stvořené pro rodinný výlet. Navštivte s námi zříceninu hradu ze čtrnáctého století, která patří k jedné z nejkrásnějších v ČR.

Hrady a zámky patří u nás k hojně navštěvovaným turistickým cílům. Mezi oblíbené turistické lákadla patří i zříceniny hradů. V olomouckém kraji se nachází jedna z nejkrásnějších zřícenin v České Republice, zřícenina hradu Helfštýn.

Zřícenina hradu Helfštýn se nachází u města Týn nad Bečvou v Olomouckém kraji. Hrad je od roku 1963 chráněn jako kulturní památka ČR.

Hrad Helfštýn a jeho historie

Hrad Helfštýn byl založen počátkem čtrnáctého století, založil jej pravděpodobně Friduš z Linavy. Původní majitel o hrad téměř okamžitě přišel, kolem roku 1320 se stal majitelem Vok I. z Kravař. Jeho syn, Ješek z Kravař, se musel o hrad Helfštýn soudit, spor vyhrál. 

Během své historie změnil hrad několikrát svého majitele, kteří hrad téměř neustále dostavovali. Od čtrnáctého do sedmnáctého století docházelo k rozšiřování opevněné plochy. Původní hrad byl menší, než jsou dochované rozměry hradního jádra, jeho zástavba byla z velké části dřevěná. 

Helfštýn

Až za Pernštejnů byl hrad mohutně rozšířen a přestavěn. Pozornost se též věnovala zabezpečení hradu. Byla postavena mohutná štítová zeď s výškou až 13,5 m. Lepší obranu zajišťovali kasematové dělostřelecké střílny a několik dalších palebných postavení na vrcholu zdi.

Hrad Helfštýn v současnosti

Na hradě Helfštýn se každoročně koná bohatý kulturní program, mezi který patří např. setkání uměleckých kovářů Hefaiston, šermířský festival, nebo trhy. V areálu hradu jsou rozestavěny kovové sochy z dílny uměleckých kovářů Hefaiston. 

Vstupné zdarma v rámci Mezinárodního dne památek a historických sídel

V rámci mezinárodního dne památek a historických sídel, který je ve čtvrtek 18.4. mohou všichni návštevníci navštívit hrad Helfštýn zdarma

Noční prohlídka hradu helfštýn

V sobotu 27.4. se budou na hradě Helfštýn konat noční prohlídky společně s akcí palác žije čichem. Začátek akce je v 19 hodin, brány hradu se uzavřou ve 23 hodin.

Vstupné zdarma na Mezinárodní den muzeí, v sobotu 18.5.2024

Na Mezinárodní den muzeí, který připadá na sobotu 18.5.2024 bude hrad Helfštýn opět otevřený zdarma. Přijďtě nasát historickou atmosféru a vydejte se s celou rodinou na tuto krásnou zříceninu hradu. 

Stellplatz Helfštýn

Pro návštěvníky, kteří se vydali na hrad Helfštýn obytným vozem nebo karavanem doporučujeme stellplatz Helfštýn. Stellplatz Helfštýn je výborným výchozím bodem pro návštěvu hradu i výlety po okolí.

Mohlo by Vás zajímat

Plamének
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Nejkrásnější popínavé rostliny, které ozdobí dům i pergolu – inspirujte se

Pomazánka
publikováno 25. 4. 2024 autor Nikola Klementová

3 tipy na babiččiny pomazánky. Připomeňte si dobroty z babiččiny kuchařky

Lopatkovec
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

zavřít reklamu
×
Reklama