Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

fotografie autora Petr Dostál publikováno 27.04.2024 08:00
Konopiště

Už se to blíží – volný den uprostřed týdne. 1. květen je sice Svátek (bez) práce, ale doma ho strávit nemusíte. Máme pro vás pár tipů, jak zažít skvělý den s letadly, tanky, veterány nebo na Konopišti.

Možností, kam můžete vyrazit na 1. máje, je nespočet. Ve spoustě měst s konají různé akce, takže ani nemusíte jezdit nikam daleko. Přesto jsme pro vás vybrali pár nejzajímavějších, které potěší malé i velké. A volný den si tak může užít celá rodina.

Sváteční prohlídky na letišti

Kluci, holky, chlapi, ale samozřejmě i ženy – zkrátka každý z nás je fascinován obřími letadly, která bez ustání křižují nad našimi hlavami. Na Letiště Václava Havla se sice můžete podívat kdykoliv, projít si vnitřní prostory nebo se z vyhlídkové terasy dívat na přistávající a vzlétající letadla... Ale 1. květen přinese něco naprosto speciálního – sváteční prohlídky po letišti. Konat se budou 1. i 8. května, začínají vždy u Terminálu 2 a speciální autobus vás proveze po (skoro) celém letišti. Kromě samotných letadel uvidíte hangáry, hasičskou stanici nebo výcvik pilotů. Takže to bude nezapomenutelný dvouhodinový zážitek pro malé i velké.

Armádní letouny

Pokud vás běžná letadla až tolik nelákají, ale spíš dáváte přednost armádní technice a ĺetounům, zamiřte 1. května do Náměšti nad Oslavou, kde se na letišti odehraje Den otevřených dveří. Prohlédnout si můžete veškerou techniku 22. základny vrtulníkového letectva Biskajská. A nepůjde jen o letadla včetně Gripenů, která se vám předvedou na zemi i ve vzduchu – chybět nebudou ani obrněná vozidla v čele s Pandury, IVECO nebo tanky Leopard. Připraven je samozřejmě i doprovodný program a strávit tam může třeba celý den.

Romantika na zámku

Až vás letadla a tanky omrzí, můžete přejet třeba na krásný zámek Konopiště a tam si užít skutečný první máj. S romantikou, jakou jistě oceníte. V jeho Růžové zahradě bude připravena výjimečně krásná květinová exkurze, a to včetně starých fotografií, omámí vás spousta krásných vůní a vaše duše zaplesá nad tou přírodní krásou. Plus se samozřejmě můžete vydat i na prohlídku samotného zámku, který také stojí za vidění.

Přehlídky veteránů

Posledním naším prvomájovým výletním tipem jsou přehlídky veteránů – a v některých městech dokonce závody veteránů (například v Českém Brodě). Zdá se, že 1. květen je pro stará auta jako stvořený, takže je můžete obdivovat v mnoha koutech republiky. Milovníci starých vozů se jejich krásou mohou pokochat třeba na hradě Veveří, kde jim k tomu zahraje i country kapela; nebo v Ústí nad Labem, odkud veterány v 10 hodin odstartují na spanilou jízdu do Teplic. Můžete díky tomu zavzpomínat na dávno minulé doby, kdy byl na silnicích ještě klid, čas plynul zdánlivě mnohem pomaleji a všichni jsme byli mladší. A na všech veteránských akcích se samozřejmě můžete těšit i na doprovodný program, který potěší nejen velké, ale i malé návštěvníky.A pokud vám to bude málo, můžete po veteránech zamířit třeba na zmíněné letecké akce, které odpoledne ještě bohatě stihnete.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice papriky
publikováno 6. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na rajčata, papriky, cukety a okurky, díky kterému se dočkáte maximální úrody

šermíři
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Karel IV. slaví narozeniny. Nebo si raději dáte historickou bitvu?

Loutky
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Vraťte se do dětství: festival loutek i návrat do minulosti

zavřít reklamu
×
Reklama