Kam na dovolenou v České republice: Objevte krásu vlastní země

fotografie autora Jan Nováček publikováno 24.04.2024 07:00
Teplické skalní město

Česká republika je zemí s bohatou historií, malebnou krajinou a mnoha úžasnými místy, která vás pohltí svou krásou. Dovolená v ČR může být skvělou příležitostí na hlubší poznávání země, ve které bydlíme. Máme spoustu možností, kam se vydat. Pár z nich vám v článku představíme.

Dovolená Karlovy Vary

Karlovy Vary jsou známé lázeňské město a od roku 2021 jsou zapsané na seznamu UNESCO. Můžete se procházet kolem krásných lázeňských domů a ochutnávat minerální vodu přímo z pramenů. Můžete navštívit Vřídlo, které obklopuje Vřídelní kolonáda. Leží v srdci lázeňské zóny a jedná se o nejteplejší a nejvydatnější karlovarský pramen. Můžete se podívat do kolonád, jelikož Karlovy Vary jsou známé jako město kolonád. Nachází se jich zde 5 a největší z nich se jmenuje Mlýnská kolonáda. Pokud zatoužíte opustit ruch města a podívat se do přírody, kolem najdete spoustu přírodních krás. Lázně obklopují lázeňské lesy, které nabízejí až 180 km cest. Nacházejí se v nich rozhledny, můžete se projet na kole, nebo se jen procházet.

Karlovy Vary

Podyjí je ideální pro pěší tůry

Národní park Podyjí nabízí nádhernou krajinu s hustými lesy, malebnými vinicemi a úchvatnými památkami. Nachází se v něm ode všeho něco. Je zde krásná příroda s nádhernými výhledy na řeku Dyji, kousek dále i přehrada, kde se můžete vykoupat a hrady i zámky, které vás přenesou do dávných časů. Přímo v národním parku se můžete vydat na túry po mnoha turistických stezkách. Na hranici parku leží město Vranov nad Dyjí, ve kterém se nachází monumentální barokní zámek, na kterém se natáčela pohádka Nesmrtelná teta. Asi 20 minut od Vranova najdeme gotický hrad Bítov z 11. století.

Broumovsko láká na přírodní zajímavosti

Chráněná krajinná oblast Broumovsko se nachází v severovýchodních Čechách a ukrývají se v něm přírodní skvosty, malebné vesnice i krásné památky. Součástí Broumovska jsou velmi cenné přírodní rezervace: Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny a stolová hora Ostaš. V rezervacích se nacházejí skalní města s působivými skalními útvary a skalními bludišti. Kromě přírody, můžete navštívit Broumovský klášter nebo zámek v Náchodě. 

Broumovsko

Česká republika je zemí s mnoha tvářemi, a každá destinace nabízí něco jiného a jedinečného. Bez ohledu na to, zda upřednostníme přírodu nebo památky, má co nabídnout pro každého cestovatele. 

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

zavřít reklamu
×
Reklama